vrijdag 3 november 2017

Braziliaanse rapper Gabriel o Pensador: 'Vandaag ben ik blij, want ik heb de president vermoord'

Het 'slachtoffer' van de rapper is Michel Temer, de huidige president van Brazilië

'Eenvoudig, één schot, precies in het oog van de schoft'


Met zijn hand maakt hij een snijbeweging langs zijn hals. Je zou niet zeggen dat rapper Gabriel o Pensador, oftewel Gabriel de Denker, eigenlijk een pacifist is. 'Vandaag ben ik blij, want ik heb de president vermoord', rapt de Braziliaan. 'Eenvoudig, één schot, precies in het oog van de schoft. En ik heb geen spijt van wat ik heb gedaan.' Zijn slachtoffer is Michel Temer, de huidige president van Brazilië. De machtigste én waarschijnlijk meest gehate man van het land, aldus een column bij RTL Nieuws van Sandra Korstjens donderdag 2 november 2017. 

Temer was vicepresident onder ex-president Dilma Rousseff. Hij volgde haar automatisch op toen ze vorig jaar werd afgezet. Maar, veel Brazilianen hadden hem liever ook zien vertrekken. Hij wordt niet alleen gehaat door Gabriel o Pensador, maar door vrijwel het hele land. Slechts drie procent van de bevolking steunt Temer nog. Dat is zelfs voor Brazilië een dieptepunt.

Begin jaren negentig ‘vermoordde’ Gabriel o Pensador ook al een andere gehate president. Toen bracht hij een eerste versie uit van het nummer ‘Ik ben blij (ik heb de president vermoord)’, gericht tegen de corrupte toenmalige president Fernando Collor. Het nummer werd prompt verboden op de radio. Internet was er nog niet. Wat dat betreft zijn de tijden nu veranderd.

De videoclip van 'Ik ben blij (ik heb de president vermoord) 2' kan nu gewoon door iedereen worden bekeken. Dat gebeurde in één week tijd dan ook door miljoenen mensen.


Alle fans van het nummer dromen van een Brazilië zonder Temer, op z’n minst figuurlijk. Hun hoop laaide vorige week nog even op toen het parlement voor de tweede keer stemde over een mogelijke afzettingsprocedure tegen de president. Justitie beschuldigt hem van corruptie en het belemmeren van de rechtsgang. Maar omdat het om de zittende president gaat, moet het congres instemmen met een afzettingsprocedure.

Net als een paar maanden eerder overleefde de president ook deze stemming. Niet omdat de parlementsleden hem nou zo geweldig vinden. Nee, dat niet, maar zo’n in het nauw gedreven president komt hen wel verdomde goed uit. 'Wil je dat ik voor jou stem? Prima, maar dan heb ik nog wel een leuk verlanglijstje liggen.'

En zo onderhandelde Temer de afgelopen weken steun bij elkaar door een serie bizarre en vaak zeer omstreden maatregelen aan te kondigen. Van het opofferen van de Amazone tot het versoepelen van de definitie van slavenarbeid. En een heleboel leuke kortingen op boetes waar vooral grote bedrijven van profiteren. Alle maatregelen bij elkaar zouden de schatkist ruim acht miljard euro kosten, berekende een Braziliaanse krant. En dat is nu precies de frustratie van Gabriel o Pensador en al die andere Brazilianen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten