dinsdag 31 oktober 2017

Jogi (VHP): 'Geloofwaardigheid Staatsolie is ook aan het eroderen'

'Je kunt je mond nu niet open maken als je pas morgenochtend moet kuchen'

'Je kunt geen chirurgische poli draaien, terwijl je tuinman bent'


Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt het schandalig dat waarnemend president Ashwin Adhin en Staatsolie-directeur Rudolf Elias bij de samenleving de afgelopen weken het hebben doen overkomen alsof commerciële winbare aardolie voor het oprapen is voor de kust, terwijl de geëxploreerde boorput door Tullow Oil uiteindelijk ‘droger bleek te zijn dan de Surinaamse staatskas’. 'Je kunt je mond nu niet open maken als je pas morgenochtend moet kuchen. Nu zijn niet alleen het gezag en geloofwaardigheid van de regering aan het eroderen, maar ook van Staatsolie', zegt Jogi vandaag, dinsdag 31 oktober 2017, in het Dagblad Suriname. 

Door de grote olievondst in Guyana keken zowel de Surinaamse regering als buitenlandse organisaties enthousiast uit naar het resultaat van de boringen. Jogi voert aan, dat vooral Adhin zich moet schamen dat hij de kwestie van de olie tijdens zijn Jaarrede eind september gepresenteerd heeft als een verworvenheid, terwijl Staatsolie in de afgelopen 15 jaar 0 barrels extra heeft toegevoegd aan reeds bestaande oliereserves. Dit duidt volgens hem alleen maar aan, dat de overheid niets anders meer heeft om houvast te bieden aan de samenleving.

'Deze mensen willen in luchtkastelen wonen, maar met veronderstellingen en dromen leiden wij een land niet. Een land wordt bestuurd op basis van feiten', aldus de politicus.

Alle ogen zijn nu gericht op Kosmos Energy. Rond medio volgend jaar zal een exploratieput aangelegd worden. 'Dit kan al op zijn vroegst rond medio april het geval zijn', zegt Elias. Voor 2018 zijn in totaal drie boringen gepland voor de kust en Elias is ervan overtuigd dat tenminste een van hen een hit zal zijn.

Volgens de parlementariër heeft ex-Staatsoliedirecteur Eddy Jharap gelijk wanneer hij aangeeft dat de kans om aardolie aan te treffen niet meer is dan 20%.

De kans op het vinden van olie door Suriname is volgens Jharap één op vele miljoenen. Jogi voert aan, dat ook hij als Surinamer enorm blij zou zijn als inderdaad deze natuurlijke hulpbron voor de kust wordt aangetroffen. Hij vindt echter dat Elias zich niet als een ‘vroege danser’ moet gedragen, maar nu juist voorzichtiger moet zijn met het geven van valse hoop. 'Hoe lang gaan wij de mensen koeien met gouden horens beloven? Hij moet niet gaan gissen en dan miljoenen hieraan gaan vergooien. Als wij zo doorgaan, vrees ik het ergste voor de olie-industrie in Suriname', aldus Jogi.

Eddy Jharap genoot volgens de volksvertegenwoordiger veel meer vertrouwen als Staatsolie-directeur vanuit de Surinaamse samenleving dan zijn opvolgers. Dit komt volgens de politicus veelal door de verschillende schandalen die de afgelopen jaren naar boven zijn gedoken onder de leiding van Mark Waaldijk en Rudolf Elias. De volksvertegenwoordiger merkt op dat 400 miljoen Amerikaanse dollar tot een half miljard begroot was voor het raffinaderij-expansieproject. Volgens hem is uiteindelijk meer dan 1,2 miljard uitgegeven, terwijl de raffinaderij bij de oplevering met een heleboel problemen te kampen had.

Ook de negatieve naam van het Italiaans bedrijf Saipem is nog steeds een heet hangijzer. 'Noch de regering noch de leiding van het bedrijf heeft een afdoend antwoord kunnen geven.'

De VHP'er wil weten wie de contractors zijn die diensten verlenen aan Staatsolie. 'Waar vinden de inkopen plaats? Wie zijn de mensen en wat zijn de bedragen?' Ook heeft hij kritiek dat het Ethanolproject te Wageningen abrupt is stopgezet, terwijl er ruim 40 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd is.

De parlementariër voert aan dat het tijd wordt dat Waaldijk en zijn opvolger Elias komen aangeven hoeveel geld na de periode van Jharap door Staatsolie is gestopt in de zoektocht naar olie en welke oliereserves zij tot de dag van vandaag erbij hebben kunnen krijgen. 'Kennis kan je kopen, maar het is beter als je zelf iets over de zaak weet. Je kunt geen chirurgische poli draaien, terwijl je tuinman bent', aldus Jogi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten