maandag 30 oktober 2017

Jogi (VHP): 'Geen enkele actie zichtbaar van regering om export van rondhout af te bouwen'

'Veel concessiehouders verhuren de concessie aan buitenlanders, zij worden slapend rijk'


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) ziet ondanks mededelingen van de regering in het parlement geen enkele actie om export van rondhout af te bouwen. Overal in het land ligt rondhout opgestapeld voor export. Jogi, die afgelopen weekend in Nickerie was, zegt vandaag, maandag 30 oktober 2017, op Starnieuws, dat diverse zagerijen gesloten zijn. 

Jogi merkt op dat veel houtsoorten duurder geworden zijn. Uit gesprekken met eigenaren van zagerijen blijkt dat exporteurs evenveel voor hout vragen als wat zij krijgen voor export. 'Als ze dat niet willen betalen, komen ze niet aan het hout', zegt Jogi.

Alle prioriteit wordt gegeven van export van hout. 'Veel concessiehouders verhuren de concessie aan buitenlanders. Zij worden slapend rijk, terwijl het hout van Suriname gekapt wordt voor export van rondhout. Er is geen sprake van toegevoegde waarde', stelt Jogi.

De politicus zegt verder, dat veel werkgelegenheid verloren gaat door export van rondhout. 'Als de mensen in het buitenland het hout verder kunnen verwerken, waarom kan dat niet hier gebeuren. Waarom wordt het beleid niet gericht op export van verwerkt hout?'

In De Nationale Assemblee is aandacht gevraagd voor deze kwestie. Oppositie én coalitie hebben kritiek geleverd op de export van rondhout. Hierop heeft vicepresident Ashwin Adhin aangegeven dat de export afgebouwd zal worden. 'Ik zie geen enkele beweging in die richting', aldus Jogi. Hij voert aan dat bepaalde houtsoorten nauwelijks te verkrijgen zijn of er moet heel veel voor worden neergeteld. Hij hoopt dat er gauw maatregelen worden genomen om export van rondhout af te bouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten