maandag 30 oktober 2017

Guyana en Venezuela twee dagen rond de tafel bij VN in New York over grensgeschil

VN heeft bemiddelende rol in lang voortslepend conflict


Een team van Guyanese ambtenaren onder leiding van Carl Greenidge, vicepresident en minister van Buitenlandse Zaken, is in New York voor gesprekken met Venezolaanse collega's zaterdag 28 en zondag 29 oktober. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Gyana zaterdag 28 oktober 2017.

De vergadering is georganiseerd door de persoonlijke vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de Noor Dag Halvor Nylander, over de grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela, als onderdeel van de uitvoering van zijn mandaat in het kader van het 'Good Offices Process', met het versterkte aspect van bemiddeling, om 'actief betrokken bij de regeringen van Guyana en Venezuela te zijn met het oog op het verkennen en voorstellen van opties voor een oplossing voor de grenscontroverse tussen de twee landen'.

In 2015 heeft de regering van Guyana de secretaris-generaal van de Verenigde Naties gevraagd stappen te ondernemen richting een oplossing van het grensgeschil door gebruik te maken van een optie zoals vermeld in de Overeenkomst van Genève van 17 februari 1966.

Verder sprak in 2016 over de kwestie de vertrekkend  secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, met zijn opvolger António Guterres af, om het proces van 'Good Offices Process' te gebruiken tot eind 2017 als middel om te komen tot een schikking.

Sinds zijn benoeming op 27 februari eerder dit jaar heeft de heer Nylander vier keer een bezoek gebracht aan Guyana waar hij onder meer gesprekken heeft gevoerd met president David Granger en  Greenidge. Daarnaast ontmoette de Guyana-delegatie tijdens het Algemene Debat van de zeventigste zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de secretaris-generaal en de heer Nylander en organiseerde zij informele gesprekken met de Venezolaanse collega's.

Het huidige 'Good Offices Process' wordt sinds 1990 uitgevoerd. Venezuela stelt, dat de 'Arbitral Award' van 3 oktober 1899, die de grens tussen Guyana (British Guiana destijds) en Venezuela afbakent, nietig is. Derhalve blijft het aanspraak maken op twee derde van het grondgebied van Guyana.


(Suriname Mirror/ministerie van Buitenlandse Zaken Guyana)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten