vrijdag 29 mei 2020

BiZa: 'Onjuiste berichtgeving op social media over bij afval gedumpte 'stembiljetten'

'Het niet gaat om echte stembiljetten, maar om specimens'


Het ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa) bericht donderdag 28 mei 2020, dat op social media een filmpje circuleert waarin wordt getoond, dat ingevulde stembiljetten zijn gedumpt tussen vuil, samen met ingevulde processen-verbaal. Wie oplettend is, zal hebben gezien, dat het niet gaat om echte stembiljetten, maar om specimens, waar de achterkant van het blauwe stembiljet gewoon wit is. Bij echte Assemblee stembiljetten zijn beide kanten van het papier blauw gekleurd.

'Desalniettemin, is het verzoek gedaan aan de Commissie Veiligheid om een onderzoek ter zake in te stellen.'

Ten aanzien van de processen-verbaal kan het gaan om de exemplaren die waren aangeplakt in de stembureaus. De processen-verbaal van de telling van Assemblee- en ressortraad-stembiljetten worden namelijk in tweevoud opgemaakt. Een exemplaar wordt verpakt en verzegeld voor afgifte aan het hoofdstembureau, terwijl het tweede exemplaar voor vertrek uit het stemlokaal op een bord, duidelijk zichtbaar en leesbaar voor het publiek, wordt aangeplakt.

Via Whatsapp wordt een bericht gedeeld, dat er zou worden 'gerommeld' met de resultaten van de informele verslaglegging. Ook in dit geval verzekert het ministerie, dat dit bericht niet op waarheid berust. De gegevens worden drie keer afzonderlijk geverifieerd en gevalideerd, voordat het wordt gepubliceerd op de website. Daarnaast zijn de data die worden gepubliceerd, ook afzonderlijk opgeslagen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken doet een beroep op de samenleving om geen nepberichten te delen, waardoor Suriname en de verkiezingsorganisaties onnodig in diskrediet worden gebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten