woensdag 8 april 2020

Archeoloog en team in Peru gearresteerd wegens schenden lockdown

Archeoloog Pieter van Dalen bleef graven op een pre-Colombiaanse begraafplaats te Huaral


Een archeoloog en zijn team van negen studenten zijn in Peru gearresteerd, omdat ze zijn blijven graven op een pre-Colombiaanse begraafplaats, ondanks de landelijke lockdown van het land. 

Het team, onder leiding van archeoloog Pieter van Dalen, werd tijdens de noodtoestand op zondag 4 april 2020 betrapt op het Macatón-kerkhof in de stad Huaral.

De groep van Universidad Nacional Mayor de San Marcos werd in hechtenis genomen wegens overtreding van Peru's strikte lockdown-maatregelen, ondanks hun bewering dat ze eenvoudigweg het nationaal erfgoed veilig stelden dat op de locatie werd achtergelaten, zoals overeengekomen met het ministerie van Cultuur.


De Peruaanse minister van Cultuur, Sonia Guillén, die zelf archeologe is, vertelde de lokale nieuwszender Canal N, dat ze de actie van de groep 'betreurt' in een tijd van nationale nood. 'Het is betreurenswaardig en beschamend', zei Guillén.


Het archeologisch team had een vergunning gekregen om op te graven op de archeologische vindplaats ongeveer 80 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima, maar het ministerie van Cultuur zegt in een verklaring, dat de vergunning was 'opgeschort' als gevolg van de huidige lockdown periode om de volksgezondheid te beschermen en de inbreuk een 'onverantwoordelijke en ongerechtvaardigde actie' te noemen.

'We roepen de algemene bevolking op om alle regeringsbepalingen te respecteren en vooral om betrokkenheid en solidariteit met anderen te tonen', zegt het ministerie.


Sinds de lockdown op 16 maart werd opgelegd, zijn meer dan 51.000 mensen gearresteerd, omdat ze de regels negeerden, zei de Peruaanse president Martin Vizcarra maandag. Het land heeft tot nu toe bijna 3.000 gevallen van het virus en meer dan 100 doden geregistreerd sinds het daar in maart voor het eerst uitbrak.

Artnet News nam contact op met Pieter van Dalen, maar hoorde niet meteen iets terug. Van Dalen verdedigde zich tegen het archeologiemagazine Lima Gris en legde uit, dat veel graven open bleven toen de noodtoestand werd uitgeroepen, waardoor waardevolle begrafenisartikelen aan de elementen of diefstallen werden blootgesteld.


In het interview beweerde Van Dalen ook, dat het ministerie van Cultuur wist dat het team op de site bleef werken om het nationale erfgoed te beschermen. De archeoloog zegt, dat hij 'tussen een rots en een harde plek' is achtergelaten, omdat hij een brief heeft ondertekend waarin hij zich verantwoordelijk stelt voor eventuele schade aan de locatietussen februari en oktober 2020 . 'Als een van de mensen die elke dag door de archeologische zone reist materialen meeneemt of vernietigt, zal het ministerie van Cultuur me aanklagen voor vernietiging van cultureel erfgoed', zei hij, en voegde eraan toe, dat 'het ministerie van Cultuur geen protocol heeft ontwikkeld om deze materialen te beschermen.' 




(Suriname Mirror/artnet.com/CanalN/Twitter/Scribd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten