zondag 16 februari 2020

Bodem internationale reserves Centrale Bank in zicht...

Bankiersvereniging schetst zorgelijk beeld deviezenreserve

'Deviezenreserve is tot zodanig laag niveau gedaald, dat deze nog niet eens één maand aan importen dekt'


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) zit wat betreft haar internationale reserves momenteel in een penibele situatie. De deviezenreserve is tot een zodanig laag niveau gedaald, dat deze nog niet eens één maand aan importen dekt. Zo kwam zondagmiddag 16 februari 2020 naar voren tijdens het actualiteitenprogramma Welingelichte kringen op Radio ABC, aldus de Ware Tijd.

'De situatie is kritiek', zeiden Rafiek Sheoradjpanday en Eblein Frangie van de Surinaamse Bankiersvereniging. Een importdekking van drie maanden wordt internationaal als het absoluut minimum beschouwd. Veel landen hanteren evenwel een hogere standaard van minimaal zes tot acht maanden.

Onder toenmalig CBvS-governor Gillmore Hoefdraad overschreed de monetaire reserve van de Centrale Bank de magische grens van 1 miljard Amerikaanse dollar en bedroeg per eind december dat jaar 1,6 miljard Amerikaanse dollar. Dat is nu gereduceerd tot bijna nul.


Frangie en Sheoradjpanday gaven aan, dat er dringend maatregelen getroffen moeten worden op het stuk van de staatshuishouding. Het structurele begrotingstekort bij de overheid heeft voor een zeer onevenwichtige financieel-economische situatie in het land gezorgd.

Indien er sprake was van een prudent uitgavenbeleid zou het nooit zo ver zijn gekomen, dat de kasreservemiddelen van de handelsbanken onrechtmatig zijn besteed door de CBvS. Tijdens een persconferentie onlangs zei regeringscommissaris bij de CBvS, Vijay Kirpalani, dat de overheid een maandelijkse begrotingstekort van Srd 390 miljoen dollar heeft. Dit zorgt voor scheve toestanden in de financiële huishouding. 'Er zullen in de nabije toekomst pijnlijke maatregelen getroffen moeten worden', zegt Sheoradjpanday om orde op zaken te stellen.

Frangie voegt eraan toe, dat de problemen niet door één persoon of partij opgelost zullen kunnen worden. Een gemeenschappelijke aanpak is vereist. Hij pleit er daarom voor dat zo snel mogelijk een integere en kundige persoon wordt aangesteld als governor van de Centrale Bank. De schade die voormalig governor Robert van Trikt met zijn beleid van manipulatie heeft aangericht is onbeschrijfelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten