zondag 2 februari 2020

'Vertrouwenwekkend beleid in landsbestuur en Centrale Bank kan vertrouwen herstellen'

'Ik ben bang dat geen enkel integer persoon bereid gevonden zal worden om leiding CBvS over te nemen'


'Er moet vertrouwenwekkend beleid komen in het landsbestuur en bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Alleen dan kan het vertrouwen hersteld worden dat enorm geschaad is door het kasreserveschandaal', aldus ex-directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), Edward Muller, zondag 2 februari 2020 in de Ware Tijd. 

Evenals talrijke andere landgenoten is ook hij geschokt door de mededeling van de Surinaamse Bankiersvereniging, dat de Centrale Bank tegen afspraken in 100 miljoen Amerikaanse dollar heeft gebruikt uit de kasreserve die onder haar beheer was.

De afgelopen maanden zouden ook tientallen miljoenen zijn verdwenen van de termijndeposito's die de handelsbanken bij de CBvS hadden geparkeerd. Hierover heeft de bankiersvereniging geen mededelingen gedaan. 'Het vertrouwen in de Centrale Bank kan alleen hersteld worden door integere personen. Maar, ik ben bang dat op dit moment geen enkele integere persoon bereid gevonden zal worden om de leiding daar over te nemen', zegt Muller.

'De oud- governor van de CBvS, Robert van Trikt, is zwaar in de fout gegaan, maar de leiding van de commerciële banken, vertegenwoordigd door de bankiersvereniging, gaat niet vrijuit', meent de ex-directeur. Hij voert aan dat al medio vorig jaar, tijdens een seminar van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), bezorgdheid was uitgesproken nadat bekend werd, dat de CBvS de valutakasreserve onder haar beheer wilde hebben en de Surinaamse Bankiersvereniging daarmee had ingestemd. Vooral oud-Hakrinbank-directeur Jim Bousaid had gewaarschuwd en gewezen op het gevaar.

Partijen waren overeengekomen om de gelden in het buitenland te beleggen bij financiële instituten met een AA-rating en de overheid heeft nooit duidelijk kunnen aangeven waarom de kasreserve weer onder beheer van de Centrale Bank moest zijn, aldus Muller.

Verder hebben de handelsbanken de kasreserve al overgemaakt naar de Centrale Bank voordat een overeenkomst was getekend en de toegezegde investeringscommissie formeel was ingesteld. 'Nu de vermoorde onschuld uithangen door de bankiersvereniging gaat dus niet op. Dit is bijna net als je geld geeft aan een junkie om voor je te beheren.' 

Ofschoon er geen informatie is over mogelijke betrokkenheid van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën bij het kasreserveschandaal, vermoedt Muller dat de bewindsman 'wel wist' wat er gaande was.

Hij stelt dat de president van het land duidelijkheid moet komen geven wat er zich heeft afgespeeld, vooral omdat Van Trikt naar hem heeft verwezen. 'Dat was het domste wat de governor had kunnen doen. Daarmee gaf hij zichzelf een brevet van ongeschiktheid', aldus de voormalige DSB-directeur. Het is volgens hem 'absoluut ongehoord' dat een Centrale Bank haar toezegging aan het bankwezen niet nakomt. 'Het geld is vermoedelijk gegaan naar de overheid die een CCC-status heeft. De overheid moet nu dus tekst en uitleg komen geven', aldus Muller.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten