maandag 3 augustus 2020

President Santokhi: 'Het is erg wat dit volk is aangedaan, het gaat om sabotage van hoogste orde' - 'Suriname heeft een totale schuld van ruim drie miljard US$'

'Vorige regering heeft alles in werk gesteld om werken van deze regering te bemoeilijken'


President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben vanmiddag, maandag 3 augustus 2020, tijdens een persconferentie hun teleurstelling uitgesproken over wat er is overgenomen van de regering Bouterse-Adhin. 'Het is zeer ernstig wat het volk is aangedaan. Er is sprake van mismanagement', sprak Santokhi aldus Starnieuws 

'Het is erg wat dit volk is aangedaan. Door verkeerde beleidskeuzes, prioriteiten en mismanagement is het volk verarmd', stelde de president. Het gaat om sabotage van de hoogste orde, concludeerde de president.

In de afgelopen tien jaar is meer dan US$ 4 miljard aan inkomsten binnengekomen. Wat is er met dit geld gebeurd?, vraagt Santokhi zich af. De meeste infrastructurele werken zijn gefinancierd met leningen uit China. Er zijn veel leningen, maar de administratie laat te wensen over. Er is ook geen administratie gevonden van het Covid-19 Noodfonds. De uitgaven van Srd 300 miljoen zijn nergens verantwoord.


'Hoor yu ati volk van Suriname. Het Surinaams volk is nu opgescheept met US$ 1.9 miljard aan buitenlandse leningen", Tot nu toe gaat het om 123 leningen', zei Santokhi. Totaal bedragen de schulden ongeveer US$ 3 miljard. Heel wat schulden zijn niet betaald.


In de afgelopen maanden zijn 3.603 ambtenaren in dienst genomen. De loonsom van de nieuwe ambtenaren is toegenomen met Srd 62 miljoen. De 50% salaris verhoging die voor ambtenaren overeengekomen is, zal Srd 180 miljoen per maand extra kosten.

Net als Financiën-minister Armand Achaibersing noemde Santokhi de brief van ex-minister Gillmore Hoefdraad op 10 juli aan SPSB-directeur Ginmardo Kromosoeto om 272,9 miljoen US$ over te maken naar een rekening van een Woningbouwfonds, waardoor het geld niet kon worden gebruikt om salarissen te betalen.
Ondanks dat de brief op 16 juli bij de SPSB binnenkwam, is de opdracht uitgevoerd door Kromosoeto, tegen wie 'passende maatregelen' worden voorbereid, zo schrijft de Ware Tijd. Volgens Achaibersing heeft Hoefdraad zelfs op de dag van de inauguratie van de nieuwe regering ministeries aangegeven twk's (terugwerkende kracht) op te brengen voor augustus en september.

'Wij zijn ervan overtuigd dat de vorige regering alles in het werk heeft gesteld om het werken van deze regering te bemoeilijken.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten