maandag 3 augustus 2020

Jose Antonio Yepez Ortiz: Machtige bendeleider in Mexico gearresteerd

Yepez's bende verwikkeld in bloedige strijd met Cartel Jalisco Nueva Generación

(Bron foto: Bureau Officier van Justitie te Guanajuato / EPA)

Antonio Yepez Ortiz, de leider van de Santa Rosa de Lima-bende, was een van de meest gezochte misdaadbazen van Mexico. Mexicaanse veiligheidstroepen hebben de leider van de Santa Rosa de Lima-bende gearresteerd, die geweld verspreidde in het noorden van Midden-Mexico en een jarenlange strijd voerde met een ander krachtig crimineel kartel. 


Ambtenaren in de staat Guanajuato zeiden, dat Jose Antonio Yepez Ortiz, beter bekend onder zijn bijnaam 'El Marro, wat 'De voorhamer' betekent, zondag 2 augustus 2020 werd gevangengenomen samen met vijf andere mensen. Veiligheidstroepen hebben tijdens de operatie een ontvoerde lokale zakenvrouw gered en ook een 'arsenaal' aan wapens ontdekt, aldus het kantoor van de procureur-generaal van Guanajuato.


Minister van Veiligheid Alfonso Durazo zei, dat Yepez zou worden overgebracht naar de gevangenis van Altiplano, een zwaar beveiligde gevangenis waar drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman werd ondergebracht voordat hij in 2015 door een tunnel ontsnapte. Guzman werd in 2016 weer opgepakt.


De arrestatie van Yepez wordt beschouwd als een groot succes voor de Mexicaanse president Lopez Obrador, die tijdens zijn campagne van 2018 beloofde het record aan geweld dat het land teistert terug te dringen. In plaats daarvan is het bendegeweld tijdens zijn presidentschap verder toegenomen, waarbij het aantal moorden in 2019 een recordaantal bereikte.

Yepez's in Guanajuato gevestigde bende is verwikkeld in een bloedige strijd voor criminele controle van de staat met het Cartel Jalisco Nueva Generación (CJNG), een van de de machtigste en gewelddadigste groepen van het land. De veldslag met Jalisco maakte van de industriële hub, met zijn buitenlandse autofabrieken en onderdelenleveranciers, de meest gewelddadige staat van Mexico.

Yepez bouwde de rijkdom van zijn bende op door in pijpleidingen te boren die de staat doorkruisen en vervolgens de brandstof op de zwarte markt te verkopen, en door treinen te beroven. In juni werd een clip van een emotionele Yepez die klaagde over de arrestatie van zijn moeder en zus, die samen met 30 bendeleden in hechtenis werden genomen, op grote schaal uitgezonden op nationale media. De vrouwen werden dagen later bevrijd en beiden beweerden dat ze waren gemarteld.


Op 24 juli arresteerden de autoriteiten ook een top Yepez-luitenant en hoofd van een van de cellen van de groep, Jose 'El Mamey' Guadalupe.

(Suriname Mirror/Milenio/Al Jazeera/Twitter/YouTube) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten