maandag 3 augustus 2020

Facebook buigt voor rechter in Brazilië, blokkeert 12 accounts wereldwijd

12 Aanhangers president Bolsonaro zouden een nepnieuws netwerk runnen


Facebook heeft zaterdag 1 augustus 2020 aangekondigd dat het gehoor heeft gegeven aan het bevel van een Braziliaanse rechter voor een wereldwijde blokkering van de accountants van 12 aanhangers van president Jair Bolsonaro die worden onderzocht, omdat ze naar verluidt een nepnieuws netwerk runnen.

Alexandre de Moraes, rechter bij het Hooggerechtshof, zei vrijdagavond, dat het bedrijf zich niet volledig had gehouden aan een eerdere uitspraak, waarin werd bevolen de accounts te sluiten, omdat ze nog steeds online waren en publiceerden door hun registratie te wijzigen naar locaties buiten Brazilië.


Facebook heeft een verklaring uitgebracht waarin staat, dat het hieraan heeft voldaan vanwege de dreiging van strafrechtelijke aansprakelijkheid van een werknemer in Brazilië. Maar, het noemde de nieuwe uitspraak 'extreem' en zei dat het een 'bedreiging vormt voor de vrijheid van meningsuiting buiten de jurisdictie van Brazilië en in strijd met wetten en rechtsgebieden wereldwijd'. Het bedrijf zei dat het in hoger beroep zou gaan.

Facebook voerde ook aan, dat het gehoor had gegeven aan de vorige uitspraak door 'de mogelijkheid te beperken dat doelpagina's en profielen vanaf IP-locaties in Brazilië te zien zijn'. 'Mensen van IP-locaties in Brazilië konden deze pagina's en profielen niet zien, zelfs niet als de doelen hun IP-locatie hadden veranderd', aldus het bedrijf.

Moraes zei, dat Facebook $ 367.000 aan boetes zou moeten betalen voor het niet naleven van zijn eerdere beslissing in de afgelopen acht dagen. Hij had ook bepaald dat Twitter de accounts moest blokkeren.


Terwijl Twitter zei, dat de beslissing onevenredig was onder de regels van de vrijheid van meningsuiting van Brazilië en dat het in beroep zou gaan, werden de gerichte profielen wel uitgeschakeld.

Moraes houdt toezicht op een controversieel onderzoek om te bepalen of enkele van de meest fervente bondgenoten van Bolsonaro een netwerk op social media runnen dat gericht is op het verspreiden van bedreigingen en nepnieuws tegen rechters van het Hooggerechtshof. De zaak is een van de belangrijkste confrontatiepunten tussen Bolsonaro en het Hooggerechtshof. De president zelf heeft vorige week een rechtszaak aangespannen waarin hij eiste dat de accounts worden gedeblokkeerd.

(Suriname Mirror/VoA Newx/G1.Globo/Al Jazeera/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten