donderdag 30 juli 2020

Suriname telt 26 overleden Covid-19 patiënten sinds uitbraak medio maart - Woensdag 29 juli: 97 nieuwe Covid-19 patiënten

'De pandemie in Suriname is beheersbaar en terug te dringen'

Vrouw van 92 jaar tot nog toe oudste Covid-19-patiënte die genezen is van de infectie


Het aantal doden aan Covid-19 is gestegen naar 26. Op de officiële overheidswebsit worden echter woensdagmiddag 29 juli 2020 24 doden vermeld, aldus Starnieuws. Een persoon is dinsdag vanuit de Merian Newmont-goudmijn in het oosten van Suriname dood binnengebracht op de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. 

De 26e persoon heeft dinsdagmiddag het leven gelaten op de Intensive Care van het St. Vincentius Ziekenhuis. Waarom deze twee doden woensdagmiddag niet waren vermeld op de officiële website is volgens Starnieuws niet duidelijk. Maar, er was bekendgemaakt, dat de website dagelijks rond acht uur 's avonds wordt bijgewerkt, geactualiseerd!...


Intussen is een beloofd situatierapport woensdag uitgekomen. Het beschrijft de epidemiologische situatie per 28 juli 0.00 uur. Op basis van 24 doden is het sterftecijfer 1.7%. In de afgelopen drie weken is het dagelijkse aantal gedetecteerde gevallen gestegen van gemiddeld 24 naar 38 tot 60 gevallen per dag in de laatste week, staat in het rapport. De gevallen zijn gedetecteerd in Brokopondo, Commewijne, Marowijne, Para, Paramaribo, Wanica en Sipaliwini.

'Hoewel in alle districten een kleine stijging is waar te nemen, is de pandemie in Suriname beheersbaar en terug te dringen', stellen de epidemiologen. Vooral in Paramaribo en Wanica is er een stijging, met name in Paramaribo-Zuid.

Woensdagavond zijn de cijfers op de website inderdaad bijgewerkt.

Een vrouw van 92 jaar is tot nog toe de oudste Covid-19-patiënte die genezen is van de infectie. Ze is woensdag genezen verklaard in het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW). De vrouw, die volgende maand haar 93e jaardag viert, is blij dat ze naar huis mag.

'Toen ze in het Regionaal Ziekenhuis Wanica werd opgenomen, was ze angstig, kortademig en haar saturatie was laag. Ze kreeg gelijk zuurstof toegediend en werd, net als al onze patiënten, van de nodige medicatie en zorg voorzien', zegt zuster Spalburg. De vrouw was heel voorzichtig en ging nergens naartoe, maar toch raakte ze besmet. Ze raakte geïnfecteerd door iemand die bij haar op visite was geweest en die de Covid-19 maatregelen niet in acht had genomen.

De patiënte werd op 23 juli opgenomen in het RZW en mag, na bijna een week, genezen naar huis. 'Ze is een sterke vrouw zonder onderliggende ziekten. Ze leeft heel gezond en is goed bij. De gezonde leefstijl heeft zeker geholpen bij het genezingsproces', aldus zuster Spalburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten