zondag 20 oktober 2019

Sommige schoolleiders vragen meer dan het bedrag aan materiaalkosten van ouders.

Schoolleiders negeren instructie van ministerie en FIBOS


Volgens de Ware Tijd van vandaag, zondag 20 oktober 2019, zijn er schoolleiders die tegen de instructie meer dan het bedrag van de materiaalkosten aan ouders vragen. De instructie komt van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en de Federatie van Instellingen voor Bijzonder Onderwijs (FIBOS). 

Voorzitster Mildred Demon zegt, dat met alle schoolbesturen die vertegenwoordigd zijn in FIBOS is teruggekoppeld, nadat het ministerie vóór 1 oktober de helft van de subsidie voor het schooljaar 2019-2020 had vrijgemaakt. FIBOS heeft op haar beurt dit geld naar de schoolbesturen overgemaakt. Elke lidorganisatie heeft op basis van het aantal scholen en leerlingen de helft van het verschil van inschrijfgeld minus de materiaalkosten ontvangen.

Voor de basisscholen bedragen de materiaalkosten per schooljaar Srd 35 en het inschrijfbedrag Srd 250. De overheid betaalt het verschil van Srd 215. Op de LBO-scholen bedragen de materiaalkosten Srd 250 en het inschrijfgeld Srd 300. Hier betaalt de overheid het verschil van Srd 50. Het inschrijfgeld voor MULO-scholen is Srd 275 en de materiaalkosten zijn Srd 70. De overheid betaalt daar Srd 205.

Vijftig procent van de bedragen waarmee de regering inkomt, is overgemaakt. 'Het geld is gestort op de rekening van de schoolbesturen en dat is met hen afgestemd. Het kan niet kloppen, dat schoolleiders beweren dat de subsidie niet is overgemaakt. Ik denk niet, dat alle schoolbesturen hebben gecommuniceerd met de scholen. Bij de EBGS (Suriname Mirror: waar Demon ook nog steeds de leiding heeft) hebben wij duidelijk gecommuniceerd. Ouders die het volledige bedrag hebben gestort, krijgen het verschil terug.'

Er was ruis ontstaan, aldus de Ware Tijd, of de ouderbijdrage voor de bijzondere scholen gehandhaafd zou worden of niet. FIBOS eiste van het ministerie dat het eerst de achterstallige subsidie over dit schooljaar zou inlopen. De ouderbijdrage op GLO-niveau bedroeg Srd 250, voor MULO Srd 275 en voor LBO Srd 300.

De departementsleiding had FIBOS gevraagd om de ouderbijdrage dit schooljaar niet in rekening te brengen. De federatie is onder bepaalde voorwaarden hiermee akkoord gegaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten