zondag 20 oktober 2019

Drie doden tijdens onlusten in Chileense hoofdstad Santiago door brand in supermarkt

President Sebastián Piñera heeft de noodtoestand afgekondigd

(Bron foto: Twitter)
- Een avondklok is ingesteld in Santiago en directe omgeving
- Onlusten ontstonden nadat metrobedrijf in Santiago aankondigde, dat kaartjes 4% duurder werden


Drie mensen zijn gisteravond (lokale tijd) tijdens onlusten in de Chileense hoofdstad Santiago door een brand in een supermarkt om het leven gekomen. De brand brak uit tijdens plunderingen, zei burgemeester Karla Rubilar vanochtend vroeg, zondag 20 oktober 2019.

'We moeten melden dat drie mensen zijn omgekomen bij een brand in een supermarkt. Twee mensen zijn in de vlammen omgekomen en een derde is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, maar is later overleden', vertelde Rubilar aan verslaggevers.



De onrust ontstond twee weken geleden toen het metrobedrijf in Santiago aankondigde, dat de kaartjes vier procent duurder werden. De prijs voor een ticket tijdens de spits steeg van ongeveer 800 Chileense peso (1,01 euro) naar 830 Chileense peso (1,05 euro). De verhogingen zijn volgens autoriteiten het gevolg van de zwakke positie van de peso en hogere energiekosten.


De afgelopen dagen drongen demonstranten, veelal jongeren, zonder te betalen de metro binnen, zetten metrostations onder water en richtten vernielingen aan. Maar, ook op andere plekken in de hoofdstad wordt geplunderd en woeden er brandjes.

Chili is een van de meest welvarende landen van Latijns-Amerika, maar er is een grote kloof tussen arm en rijk. Voor een groep mensen is het levensonderhoud nauwelijks te betalen.

Vrijdag kondigde president Piñera de noodtoestand af. Dat leidde tot militairen in de straten, voor het eerst sinds 1990, toen dictator Pinochet aftrad.


Zeker zestien bussen zijn in vlammen opgegaan, winkels werden geplunderd en diverse gebouwen in brand gestoken. Kort daarvoor werd het totale metronetwerk met 136 stations afgesloten.


De noodtoestand geldt in eerste instantie voor vijftien dagen en beperkt de vrijheid van verkeer en vergadering. Als gevolg van de noodsituatie heeft de nationale voetbalbond dit weekend de wedstrijden opgeschort. Het leger zal gaan patrouilleren in de probleemgebieden in de stad met 7 miljoen inwoners.

In totaal zijn zo'n 300 mensen opgepakt.

Piñera heeft de prijsverhoging van metrokaartjes in de hoofdstad Santiago teruggedraaid, maar daarmee lijkt de rust niet terug te keren. In een toespraak op televisie zei Piñera dat hij zich 'nederig voegt naar de wens van zijn landgenoten'.

Dat weerhoudt de demonstranten er echter niet van hun protest voor meer hervormingen door te zetten.


Inmiddels is een avondklok ingesteld in Santiago en directe omgeving tussen 20.00 uur en 07.00 uur.


(Suriname Mirror/Cooperativa/De Telegraaf/BiobioChile/Volkskrant/Nu.nl/ Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten