zondag 22 september 2019

Chinese delegatie uit zusterstad Zhejiang op bezoek bij commissariaat Paramaribo-Noordoost.

Districts- commissaris Nerkust hoopt op aantal nieuwe projecten

Nerkust denkt aan fietspadenproject en projecten op gebied van eco-toerisme en stadsverfraaiing


Er is al zeker 21 jaar een stedenband tussen Paramaribo en de Chinese stad Hangzhou, in de provincie Zhejiang, aldus districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost. Hij had vrijdag een Chinese delegatie uit Zhejiang op het commissariaat op bezoek, aldus Starnieuws vandaag, zondag 22 september 2019.

* De stad ligt ongeveer 180 kilometer ten zuidwesten van de Chinese metropool Shanghai. In 2017 heeft Hangzhou een geregistreerde populatie van 9,5 miljoen inwoners, waarvan 7,9 miljoen in de stad zelf. Vergeleken met 2005 is het aantal inwoners in de stad zelf meer dan verdubbeld. Hangzhou is een van de bekendste en welvarendste steden van China, en staat vooral bekend om de natuurlijke en groene omgeving. De stad heeft ook een stedenband met Boston (VS), Weert (Nederland) en Kaapstad (Zuid-Afrika).* 

Nerkust geeft aan, dat er in de afgelopen periode al een aantal ontwikkelingsprojecten is uitgevoerd, waardoor een hechtere samenwerkingsband is ontwikkeld. Hij noemt met name het safe city project en het mobile payment project. Suriname is een van de eerst landen in de regio dat het mobile payment systeem gebruikt, het werkt perfect en is super veilig. 'Vandaar dat wij het ook promoten en de samenleving vragen hiermee te werken'. zegt de dc.

Binnen de samenwerking wordt momenteel gekeken naar een fietspaden project. Zowel Paramaribo als Zhejiang hebben weinig fietspaden, legt Nerkust uit. 'We kijken welke wegen in de rustige buurten getransformeerd kunnen worden tot ‘only bycile’ wegen, maar niet door de hoofdwegen. Je hebt dan een netwerk voor fietsen, waar mensen zich veilig kunnen verplaatsen.' Een ander voordeel is dat het ook goed is voor de gezondheid om te bewegen, vult Nerkust aan.

Ook stelt de dc projecten op het gebied van eco-toerisme en stadsverfraaiing in het vooruitzicht. 'Uiteindelijk moeten we werken aan de opbouw van ons land en wie ons de ondersteuning kan geven, moeten we met open armen aannemen. Hoewel Paramaribo een kleine stad is, kijken wij ook waar wij van toegevoegde waarde kunnen zijn op hetgeen dat zij hebben, dat krijgen we van China wel te horen.'

De dc legt uit dat de stedenband relatie gezien moet worden als een 'zuster-zuster relatie'. 'Je bent er als familie om elkaar te helpen en om te trekken, afhankelijk van wat er is wordt de ondersteuning gegeven aan elkaar.'



Ook ambassadeur Liu Quan van China geeft aan erg enthousiast te zijn met het bezoek van de delegatie uit Zhejiang aan Suriname. De diplomaat zegt, dat de ontmoeting erg goed was en dat het zeker de relatie tussen de twee landen zal versterken.

De ambassadeur maakte meteen van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat de provincie Zhejiang heel erg bekend is op het gebied van technologie, digitale economie, toerisme, veeteelt, landbouw, visserij en onderwijs. Zhejiang heeft volgens hem ook nog een hoge mate van productie en staat op dit gebied op nummer vier in heel China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten