zondag 22 september 2019

Minister Parmessar bespreekt ontwikkelingen binnen rijstsector met SPBA-voorzitter Oemraw

(Bron foto: LVV)
Parmessar zoekt afnemers voor de rijst in Panama, Cuba, Venezuela en Rusland


Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vrijdag de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrinandan Oemraw, voor een regulier onderhoud ontvangen op het ministerie. Er is van gedachten gewisseld over de ontwikkelingen binnen de rijstsector, aldus LVV zaterdag 21 september 2019.

De bewindsman deelde de voorzitter enkele zaken mee die in een korte periode vanaf zijn aantreden als minister gerealiseerd zijn. Ten aanzien van het inzaaiseizoen spreekt de minister de hoop uit, dat hij spoedig wordt geïnformeerd over het inzaaischema. Dit zal belangrijk zijn voor de rijstsector.

Oemraw hield de minister enkele van de problemen in de sector voor.
Het aanvoerkanaal voor de boeren ligt plat. De middenstandspolder en Wageningen hebben een tekort aan water. Derhalve wordt voorgesteld om de sluizen 1 x 24 uur open te stellen, zodat er volledig water kan worden gepompt naar de gebieden.
Het testen van het water. Het water moet iedere dag gemeten worden, zodat die eventueel kan worden bijgesteld. De Corantijnpolder heeft geen sluisdeur met als gevolg dat het water overloopt.

De voorzitter wilde van de minister weten of de boeren gaan inzaaien of niet. Afhankelijk van de installatie van de waterpompen van Wageningen zullen die reeds in oktober in werking treden. Er zal een proefperiode zijn voor het draaien van de eerste nieuwe pomp. Half november moeten alle drie pompen in werking zijn.

De minister deelde de voorzitter mee, dat hij bezig is afnemers te zoeken voor de rijst, hij voert op dit moment gesprekken met Panama, Cuba, Venezuela en Rusland. Hierdoor zullen de boeren een betere padieprijs aangeboden krijgen.

Beleidsadviseur Arthur Zaalmijn, die als facilitator vanuit het ministerie voor de rijstsector is aangewezen, vergadert de komende week met alle actoren binnen de sector. Op agenda staat het bespreken van het beheer van de waterschappen en het finaliseren van het inzaaischema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten