zondag 1 september 2019

Journaliste Lydia Cacho vlucht uit Mexico uit bezorgdheid over haar veiligheid

(Bron foto: Sin Embargo)
Cacho: 'Het staat gelijk aan een veroordeling of sanctie voor mijn werk'


Journaliste en mensenrechtenactiviste Lydia Cacho Ribeiro heeft nu een maand in 'gedwongen ontheemding' buiten Mexico doorgebracht na aanvallen op haar huis in juli. Op 21 juli braken dieven in in het huis van Cacho, vergiftigden haar honden en stalen elektronische apparatuur met haar journalistieke werk. 


Persvrijheid- en mensenrechtenorganisatie Articulo 19 veroordeelt de ballingschap van Cacho en de staat van mensenrechten en straffeloosheid in Mexico in een persbericht op donderdag 29 augustus 2019. 'Het is onaanvaardbaar dat de overlevenden van foltering en ernstige mensenrechtenschendingen in Mexico niet kunnen rekenen op een minimale garantie van veiligheid. Ondertussen zullen de daders en hun medeplichtigen gegarandeerd hun criminele acties kunnen voortzetten',, aldus de organisatie.


Rechtbanken zijn nog steeds gerechtelijke procedures aan het verwerken voor Adolfo Karam, Mario Marín en Kamel Nacif, de drie mannen die naar verluidt betrokken waren bij de ontvoering en marteling van Cacho in 2005. Alle drie blijven voortvluchtigen. 'Het lijkt erop dat de belangen die de politiek-zakelijke maffia beschermen waaruit de internationale netwerken van pedofilie en mensenhandel van minderjarigen bestaan, veel groter zijn dan alle pogingen om zich voor de wet te legitimeren', zegt Articulo 19.

Cacho is de auteur van The Demons of Eden (2005), dat zakenmensen Jean Succar Kuri van Quintanaa Roo en Kamel Nacif, de 'denimkoning' van Puebla, in verband brengt met een internationale pedofiliebende.


Vorig jaar berispte de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) Mexico over de behandeling van Cacho en beval het land haar binnen 180 dagen schadeloos te stellen. De VN veroordeelde ook de aanvallen op het huis van Cacho in juli.

Cacho deed zelf een verklaring in ballingschap. 'Buiten mijn land zijn is gelijk aan een straf of sanctie voor mijn werk en het zoeken naar gerechtigheid. Ik bevind me in een situatie van gedwongen ontheemding met de daaropvolgende schending van mijn mensenrechten van integriteit, vrijheid en veiligheid vanwege het onvermogen van de Mexicaanse staat om me te beschermen als een overlevende van marteling en om me gerechtigheid te garanderen.'


Articulo 19 vroeg de regering om de veiligheid van Cacho te waarborgen en eiste 'dat de Mexicaanse staat de bevelen van het kantoor van de federale procureur-generaal met de nodige zorgvuldigheid uitvoert, aangezien er geen reden is om de arrestaties uit te stellen'.

(Suriname Mirror/Sin Embargo/Mexico News Daily/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten