zondag 1 september 2019

Regering Venezuela heeft 'bewijs' dat vanuit Colombia aanval op president Maduro wordt voorbereid

(Bron foto: Twitter)
Minister Rodriguez toont satellietbeelden ​​van drie paramilitaire kampen aan de grens in Colombia


De Venezolaanse regering presenteerde zaterdag 31 augustus 2019 bewijsmateriaal van wat zij paramilitaire trainingskampen in het naburige Colombia noemde om gewelddadige aanvallen te plannen om president Nicolas Maduro te ondermijnen. 

Minister van Communicatie Jorge Rodriguez verscheen op de staatstelevisie om de Colombiaanse president Ivan Duque ervan te beschuldigen niets te doen om de agressie tegen Venezuela te stoppen - of zelfs te steunen.

Rodriguez toonde satellietbeelden om het bestaan ​​van drie paramilitaire kampen langs de grens in Colombia te bewijzen. Ze worden gebruikt om 200 gewapende mannen op te leiden, zei hij, soms rechtstreeks tegen Duque: 'Als je dit soort bewijs naar Venezuela zou brengen, zouden we onmiddellijk handelen', zei Rodriguez. 'We weten zeker dat je niets zult doen, omdat je samenspant met deze terroristen.'




Er kwam geen onmiddellijke reactie van Duque.

De beschuldiging komt te midden van toenemende spanningen tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen, terwijl de regering van Colombia een campagne steunt van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido om de socialistische regering van Maduro te verdrijven.

De spanningen liepen donderdag op, toen de voormalige hoofdonderhandelaar voor de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) in een video aankondigde, dat hij de wapens zou opnemen, omdat de Colombiaanse regering een vredesakkoord van 2016 niet zou hebben nageleefd en beschuldigd van het bijstaan ​​als honderden sociale leiders zijn gedood in landelijke gebieden waar de rebellen lang domineerden.

Duque, die snel Guaido bereikte, heeft de regering van Venezuela ervan beschuldigd Colombiaanse guerrilla's te huisvesten. Voor beide leiders was de video een verder bewijs dat de rebellen - door de VS als een terroristische groepering aangewezen - aanvallen van Venezolaanse bodem plannen. 'We zijn niet getuige van de geboorte van een nieuw guerrilla-leger, maar eerder van de criminele bedreigingen van een groep narco-terroristen die de bescherming en steun hebben van de dictatuur van Nicolas Maduro', zei Duque in een televisie-uitzending.

In zijn verschijning zaterdag zei Rodriguez ook, dat Venezolaanse veiligheidstroepen een complot van terroristen hebben gedwarsboomd om explosies tot ontploffing te brengen die gericht waren op het hoofdkwartier van twee speciale FAES politie-eenheden (Fuerza de Acción Especial de la Policía Nacional Bolivariana) en het Paleis van Justitie. Alle drie locaties bevinden zich in dichtbevolkte Caracas. 'Lijkt dit normaal om burgers te vermoorden?', zei Rodriguez, opnieuw tegen Duque. 'Het lijkt u normaal, zelfs als we nu duizenden doden zouden  tellen.'

(Suriname Mirror/El Nuevo Herald/The Associated Press/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten