maandag 12 augustus 2019

GAULA-eenheid van leger van Colombia verzint misdaden om haar resultaten te verhogen

GAULA, de anti-afpersings en -ontvoeringseenheid, wordt geleid door de neef van legerleider


De Grupos de Acción Unificada por la Libertad Personal (GAULA) van het leger van Colombia heeft misdaden verzonnen en het werk van andere wetshandhavingsinstanties gebruikt om haar resultaten op te blazen, volgens het magazine Semana zondag 11 augustus 2019. 

De vermeende fraude van de GAULA, de anti-afpersings en -ontvoeringseenheid geleid door de neef van de legerleider, is de laatste in een hele reeks corruptieschandalen die alleen al de afgelopen twee maanden de hoofden van zes topcommandanten hebben gekost.

De vermeende fraudepraktijken van de GAULA zijn het tweede schandaal dat zondag door Semana is onthuld en waarbij de commandant van de eenheid betrokken was, luitenant-kolonel Cesar Augusto Martinez, de neef van de commandant van het nationale leger Nicasio Martinez.


Volgens Semana heeft het tijdschrift tussen februari en juli twaalf gevallen gevonden waarin GAULA-eenheden beweerden afpersers te hebben gearresteerd die door andere wetshandhavingsinstanties waren gearresteerd voor niet-gerelateerde misdrijven. In één geval dat door het tijdschrift werd gevonden, meldde de GAULA-eenheid in de centrale provincie Cundinamarca bijvoorbeeld, de arrestatie van 11 afpersingsverdachten op 20 maart. Volgens het aanhoudingsbevel, dat twee dagen eerder aan het Openbaar Ministerie was verleend, werden de gevangenen verdacht van het verkopen van geneesmiddelen op de zwarte markt, een misdaad die niets te maken heeft met de missie van GAULA.

Op 7 maart werden een man en een vrouw op het vliegveld van El Dorado in Bogota gearresteerd nadat ze hadden geprobeerd 16 kilo cocaïne naar Madrid te smokkelen. Het parket van de procureur-generaal beschuldigde het paar de volgende dag van drugshandel. De Gaula meldde echter, dat de twee werden gearresteerd op basis van extra beschuldigingen van 'samenzwering om afpersing te plegen'. 

Deze twee gemelde fraudegevallen zouden deel uitmaken van een strategie van de GAULA om te voldoen aan de controversiële bevelen van de chef van het Nationale Leger om alle resultaten van legereenheden en om voordelen en financiële compensatie te verkrijgen voor operationele kosten die nooit werden gemaakt, volgens Semana.

GAULA-functionarissen meldden de vermeende fraude al in mei bij de chef van het Nationale Leger, meldde Semana, waarna het boek, waarvan het tijdschrift kopieën heeft, uit het archief van GAULA verdwenen was. Het tijdschrift heeft naar verluidt ook opnames van Gaula Cundinamarca-commandant kolonel Yeison Calvo die toegeeft dat 'Ja, ik heb het gedaan. Waarom? Om een ​​stel bandieten in de val te lokken, breng ik naar binnen om te zien hoe dingen veranderen. Ja, ik heb het gedaan, maar op zoek naar informatie.'

De commandant loog volgens bronnen die Semana vertelden, dat het geld dat zijn eenheid ontving voor de nepoperaties verdeeld werd over commandanten. Calvo's tweede in bevel op het moment dat hij toegaf aan de misdaden van fraude en opsluiting was de neef van de commandant van het Nationale Leger.

Martinez - ondanks vermeende deelname aan de samenzwering om fraude en verduistering te plegen - werd sindsdien door zijn oom gepromoveerd tot algemeen bevelhebber van GAULA en is nu betrokken bij ontvoering, de misdaad die de GAULA zou moeten bestrijden.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten