zondag 4 augustus 2019

Corneliskondre 7e inheemse dorp dat samenwerkingsovereenkomst tekent voor exploitatie rondhout in gemeenschapsbos

(Bron foto's: NII)
Unique Timber NV stort eenmalig bedrag van 15.000 Amerikaanse dollar 


De bewoners van Corneliskondre hebben in 2018 zelf besloten om hun gemeenschapsbos beschikbaar te stellen voor commerciële houtkap. Kapitein Louis April heeft daarbij een onderneming voorgesteld die geïnteresseerd bleek in de exploitatie van rondhout in het gebied. Het directoraat van Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) werd hierover in kennis gesteld door  districtscommissaris Ludwig Mettendaf. Daarna werd het proces van Free, Prior and Informed Consent (FPIC) meteen in werking gesteld, zo meldt het Nationaal Informatie Instituut, NII, zaterdag 3 augustus 2019.

Het proces van FPIC geeft aan de plaatselijke gemeenschap de ruimte voor inspraak nadat ze goed geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen die staan te gebeuren in hun gebied. De gemeenschap werd in dat kader op de hoogte gesteld van de voornemens van de ondernemer en de inhoud van een conceptovereenkomst. De dorpelingen gingen akkoord en de ondertekening vond uiteindelijk plaats op 23 juli. Kapitein April tekende namens de gemeenschap en de ondernemer Alex Ho Zhung Ket tekende als directeur namens Unique Timber NV.

Corneliskondre heeft een gemeenschapsbos groot 5.800 hectare. In de overeenkomst is opgenomen dat Unique Timber NV een eenmalig bedrag van 15.000 Amerikaanse dollar zal storten. De duur van de overeenkomst is 2 jaar en er zal een royalty van 10 Amerikaanse dollar per mᶟ betaald worden aan de gemeenschap. Tenslotte zal de ondernemer een bijdrage van 50 Amerikaanse dollar per mᶟ storten in het districtsfonds. Een deel van de middelen (10.500 Amerikaanse dollar) is alvast aangewend om landbouwgereedschappen aan te schaffen. Er is overeengekomen dat de ondernemer het restant bedrag in twee termijnen zal storten.

De kapitein heeft uit de aangeschafte materialen enkele tuingereedschappen gedoneerd aan een plaatselijke basisschool. Het gaat hierbij om de St. Hubertusschool die deze gereedschappen zal gebruiken ten behoeve van haar schooltuinenproject. Naast de donatie van landbouwgereedschappen zal de ondernemer een weg van een kilometer open stoten. Ook zal hij landbouwgrond van ruim drie hectare gereedmaken voor de landbouw.

Dit is het zevende inheemse dorp dat een samenwerkingsovereenkomst heeft getekend voor exploitatie van rondhout in haar gemeenschapsbos. De dorpen die eerder tot deze stap zijn overgegaan zijn Apoera, Bigi Poika, Copi en Cabenda, Tapoeripa, Pikin Saron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten