zondag 7 juli 2019

Braziliaanse president Bolsonaro heeft geen probleem met kinderarbeid

(Bron foto: AFP)
'Ik werk al sinds ik negen jaar ben en vandaag ben ik wie ik ben, er is niks mis met kinderarbeid'

'Maar, als een kind crack rookt, is er niemand die daar iets van zegt’


De extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft een lans gebroken voor kinderarbeid. Daarbij verwees hij naar zijn eigen leven. 'Ik werk al sinds ik negen jaar ben en vandaag ben ik wie ik ben. Er is niks mis met kinderarbeid’, zei hij.  

(Bron: YouTube)
'Kijk, ik werkte op negenjarige leeftijd op een boerderij en dat heeft me helemaal niet benadeeld. Als een kind van die leeftijd ergens werkt, zullen er verschillende mensen dat bestempelen als kinderarbeid of dwangarbeid. Maar, als een kind crack rookt, is er niemand die daar iets van zegt’, aldus de op 1 januari van dit jaar aangetreden president. 

'Werk leert mannen en vrouwen de waarde daarvan te zien, leeftijd doet er niet toe. Er is niks slechts aan werken, ook niet als je nog jong bent', verklaarde hij donderdag op zijn wekelijkse live-uitzending op social media.

'Ik werkte als negenjarige op een maïsplantage en tijdens mijn studie plukte ik bananen. En vandaag ben ik wie ik ben. Dat is geen demagogie, dat is de waarheid’', voegde hij er een dag later aan toe.



Zijn uitspraken lokten veel verontwaardiging uit op social media. 'Dit is het beste voorbeeld om een kind aan te zetten om niet te werken, om te voorkomen dat hij een volwassene wordt zoals hij: vol haat en incompetent. De plaats van een kind is op school', reageerde Kamerlid Marcelo Freixo van de linkse partij PSOL op Twitter.


Wie jonger is dan 16 jaar mag niet werken volgens de Braziliaanse wet, met uitzondering van praktische leerprogramma’s. Jongeren die dergelijke programma’s volgen mogen vanaf 14 jaar werken. Maar, volgens het nationale statistiekbureau IBGE werken bijna 2,5 miljoen minderjarigen tussen de vijf en zeventien jaar in Brazilië.


(Suriname Mirror/O'Globo/AD/France24/Twitter/El Comercio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten