zondag 7 juli 2019

President Bouterse geeft 15 juli startsein voor National Risk Assessment (NRA)

'NRA moet succesvol zijn om te voorkomen dat Suriname 'geblacklist' wordt door CFATF'


Er moeten bergen werk verzet worden in 11.5 maanden om de National Risk Assessment (NRA) succesvol uit te kunnen voeren. President Desi Bouterse zal 15 juli het startsein hiertoe geven. Jennifer van Dijk-Silos, coördinatrice van het projectmanagementteam, zegt vandaag, zondag 7 juli 2019, op Starnieuws dat het belangrijk is dat de regering op het hoogste niveau zich committeert aan de NRA en dat de overheid hieraan volle medewerking verleent. 

Zij benadrukt, dat de NRA succesvol moet zijn om te voorkomen dat Suriname geblacklist wordt door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF). Zes weken geleden is het projectmanagementteam ingesteld. Er zijn nog onvoldoende faciliteiten, maar het werk is begonnen. Van Dijk-Silos maakt gebruik van haar werkruimte in haar advocatenkantoor en van het Onafhankelijk Kiesbureau, waar zij voorzitter van is. Zij is blij met de medewerking van de governor van de Centrale Bank van Suriname, die de coördinator is van de NRA. Ook van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is er alle steun.

De support van de Surinaamse Bankiersvereniging is eveneens bijzonder belangrijk. De private sector, banken en verzekeraars, hebben ook alle medewerking toegezegd voor de NRA en focal points aangewezen. De cambio's hebben nog niet gereageerd. Bij de publieke sector zijn nog niet alle mensen aangewezen.

Van Dijk-Silos benadrukt dat het rapport in juli 2020 af moet zijn. Suriname moet het in 11.5 maanden doen, terwijl de meeste landen er 2.5 jaar over hebben kunnen doen. 'Nadat ik ontslagen was als minister van Justitie en Politie is de zaak blijven liggen. Dit terwijl een goede basis was gelegd waardoor Suriname in oktober 2016 niet is geblacklist', merkt Van Dijk-Silos op. Zij heeft de functie aanvaard toen minister Hoefdraad haar vroeg, 'want ik wil niet dat Suriname op de zwarte lijst wordt geplaatst. Daarvoor hou ik teveel van mijn land'.

Intussen zijn een werkstructuur en een werkplan opgesteld. De trainingen zijn reeds gepland en worden gelijk na het startsein gehouden. Er zal zoveel mogelijk gewerkt worden met focal points, sub focal points en werkgroepen. Het onderzoek wordt niet alleen gedaan bij overheidsinstituten, banken, cambio's, verzekeraars, maar ook onder andere notariaten, advocaten, makelaars, goudopkopers, juweliers worden onderworpen aan het onderzoek. Als vlot meegewerkt wordt, zal een goed rapport kunnen worden uitgebracht op basis waarvan Suriname beoordeeld zal worden door CFATF.

In 2021 zal Suriname geëvalueerd worden door landen. Hiervoor dient het rapport als basis. 'Als het rapport goed is, is het halve werk al gedaan.'  

Ter informatie: 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten