maandag 4 november 2019

Venezuela heeft diplomaten van El Salvador bevolen het land te verlaten

President Maduro reageert op uitzetting door El Salvador van Venezolaanse diplomaten


Venezuela heeft diplomaten van El Salvador bevolen het land te verlaten als represaille voor de uitwijzing door president Nayib Bukele van ambtenaren die de regering in Caracas vertegenwoordigen. 

El Salvador erkent de Venezolaanse president Nicolas Maduro niet als legitiem en zei zaterdag, dat het een nieuw diplomatiek corps zal ontvangen dat de oppositieleider, Juan Guaido, vertegenwoordigt. Guaido, die sinds januari de door de oppositie gecontroleerde nationale vergadering presideert, beriep zich op de Grondwet van het Zuid-Amerikaanse land om een ​​interim-presidentschap aan te nemen, met het argument dat Maduro de verkiezingen van 2018 heeft gestolen.

Hij wordt erkend door tientallen landen, waaronder de Verenigde Staten, Brazilië, Colombia en Chili. Als reactie zei het Venezolaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring zondag 3 november 2019, dat het iedereen van de Salvadoraanse diplomatieke staf in Caracas persona non grata heeft verklaard en hun 48 uur de tijd gaf om te vertrekken.

'Salvadoraanse autoriteiten ademen zuurstof in de falende Amerikaanse strategie van interventie en economische blokkade tegen de bevolking van Venezuela', zei het ministerie.


'Bukele neemt officieel de trieste rol aan van een pion van het Amerikaanse buitenlands beleid.'

De Salvadoraanse actie kwam minder dan een week nadat de Amerikaanse regering de tijdelijke bescherming voor Salvadoranen die in de VS wonen met een extra jaar verlengde. De tijdelijke beschermde status (TPS) werd verstrekt aan burgers van het Midden-Amerikaanse land na twee verwoestende aardbevingen in 2001 waarbij 8.000 mensen om het leven kwamen en honderdduizenden daklozen achterbleven.

De Amerikaanse ambassadeur Ronald Johnson reageerde hartelijk op de beslissing van El Salvador. 'We juichen de regering van president Nayib Bukele toe voor het feit dat El Salvador aan de goede kant van de geschiedenis staat', zei hij op Twitter.


Maduro noemt Guaido een Amerikaanse marionet die hem met een staatsgreep wil verwijderen, en verwijt de Amerikaanse sancties voor een hyperinflatoire economische ineenstorting die heeft geleid tot een humanitaire crisis in de ooit welvarende OPEC-natie, waardoor miljoenen zijn geëmigreerd.

Hoewel de meeste buren van Venezuela Guaido erkennen en Maduro hebben opgeroepen af ​​te treden, is de Venezolaanse leider aan de macht gebleven dankzij de steun van de strijdkrachten en bondgenoten, waaronder Rusland, China en Cuba.

(Suriname Mirror/Noticias ao Minuto/Al Jazeera/Observador/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten