maandag 4 november 2019

Abdoel (NDP): 'Met wijziging Wet op de Staatsschuld kan Assemblee beleid makkelijker beïnvloeden'

'Er is een concrete oplossing voor de staatsschuld opgenomen in de wet'


NDP-fractieleider Amzad Abdoel beweert, dat door de wijziging van de Wet op de Staatsschuld er aanscherping heeft plaatsgevonden. In de nieuwe wet krijgt De Nationale Assemblee volgens hem een belangrijkere rol om te bepalen wat zij goedkeurt voor het volk. 'Het financieel-economisch beleid kan door haar makkelijker beïnvloed worden en zij heeft meer te bepalen', zegt Abdoel vandaag, maandag 4 november 2019, op Starnieuws. 

De politicus zet de verschillen op een rijtje:

1. In de oude wet mocht het obligoplafond oneindig overschreden worden met toestemming van De Nationale Assemblee. In de nieuwe wet die goedgekeurd is, is er een plafond daarvoor geplaatst van 35% van het BBP.

2. In de oude wet zou de minister bij de overschrijding van het obligoplafond opgesloten worden. In de nieuwe wet moet ongeacht wat de staatsschuld is, vanaf de indiening van de volgende begroting een schuldsaneringsplan worden ingediend en uitgevoerd. De strafbepalingen zijn geschrapt.

3. In de oude wet was artikel 3a voor meerdere interpretaties vatbaar. In de nieuwe wet is dat verduidelijkt.

4. In de oude wet waren de checks and balances er weinig. In de nieuwe wet is er sprake van verscherping van de aansprakelijkheid.

5. De nieuwe wet is meer in samenhang met de nieuwe Comptabiliteitswet, de Anti-Corruptiewet en wetten gericht op versterking van controle instituten als de Rekenkamerwet. In de oude wet had je dat niet.

Volgens de oude wet kon de staatsschuld oneindig stijgen, benadrukt Abdoel. Het obligoplafond kon bij wet oneindig worden overschreden. Een fundamenteel verschil is, dat bij de nieuwe wet de staatsschuld niet hoger dan 95% van het Bruto Binnenlands Product kan stijgen. Ook niet als er gebruik wordt gemaakt van artikel 3 lid 5. Of de grens van 35% moet dan weer bij wet gewijzigd worden.

Ongeacht wat de staatsschuld nu is, moet er vanaf het volgend begrotingsjaar een schuldsaneringsplan worden uitgevoerd om de staatsschuld terug te brengen onder 60% van het BBP. Er is dus een concrete oplossing voor de staatsschuld opgenomen in de wet. Dit zijn concrete verschillen tussen de oude en nieuwe wet die is goedgekeurd. Met de wijziging die zijn doorgevoerd is de oude wet verbeterd, concludeert Abdoel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten