maandag 4 november 2019

OWMCP begint met nieuw pompseizoen - Rijstaanplant linkeroever Nickerierivier krijgt irrigatiewater

Inzaaiperiode door LVV gesteld op begin november tot en met eind december


Het Overliggend Waterschap Multi-purpose Corantijn Project (OWMCP) begint vandaag, maandag 4 november 2010, met een nieuw pompseizoen waarbij de rijstaanplant aan de linkeroever van de Nickerierivier voorzien zal worden van irrigatiewater. Dit bericht de Ware Tijd.

Er zal volgens directeur August Lila tot eind februari, wanneer de periode eindigt, ruim Srd 5.5 miljoen nodig zijn voor brandstof voor het bevloeien in het najaarsseizoen. Er is al een aanvraag ingediend bij het ministerie van Regionale Ontwikkeling, dat intussen honderdduizend liter brandstof heeft geleverd, voldoende voor twee weken.

Lila belooft er alles aan te doen dat boeren voldoende irrigatiewater hebben voor de inzaaiperiode die door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is gesteld op begin november tot en met eind december. Per 20 oktober zijn de inlaten die zijn aangesloten op de Nanizwamp opengesteld.

'We hebben gemerkt, dat boeren de afgelopen twee weken veel water hebben getrokken uit het systeem waardoor het peil in de zwamp met vijftig centimeter is gedaald naar 2.0 Nationaal Surinaams Peil (NSP). Vandaar dat wij de pompen hebben opgestart om het waterpeil weer op een redelijk niveau te brengen.'

Het doel is 2.20 NSP, waardoor het bevloeien van de arealen via de natuurlijke weg mogelijk wordt. De directeur heeft boeren opgeroepen zuinig om te gaan met het dure water en vraagt de waterschappen ervoor te zorgen dat de natte infrastructuur in hun gebieden schoon is, zodat het water zonder probleem in de rijstarealen kan stromen.

Boeren zijn blij met het nieuws. 'We hebben zaad met een groeiperiode van 120 dagen opgeslagen en hebben het water ook vroeg nodig, zodat wij tijdig kunnen inzaaien om ook in een gunstige periode te kunnen oogsten', zegt rijstboer Naresh Bhajan. Hij heeft niet veel arealen aan de linkeroever.

'We zijn meer bezig met onze landbouwactiviteiten aan de rechteroever van de Nickerierivier waar in droge seizoenen water heel schaars is met als gevolg dat veel boeren niet kunnen inzaaien.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten