maandag 25 november 2019

Damcoach (63) uit Culemborg filmt 15-jarig damtalent uit Suriname in badkamer met verborgen camera

Coach door rechter te Zutphen veroordeeld tot 200 uur taakstraf en voorwaardelijke celstraf van 90 dagen

Surinaams damtalent verbleef bij coach in aanloop naar internationaal jeugdtoernooi in Wit-Rusland


De Culemborgse damcoach Henk S. (63) moet een taakstraf van 200 uur uitvoeren voor het filmen van een 15-jarige dammer uit Suriname in zijn badkamer met een verborgen camera. Ook heeft de jeugdleider maandag 25 november 2019 een voorwaardelijke celstraf van 90 dagen gekregen van de rechter in Zutphen. 

Hoofdschuddend hoorde S. de uitspraak maandag aan. Toen de rechter vertelde dat hij twee weken de tijd heeft om in hoger beroep te gaan, zei de coach dat hij daar ‘nog geen drie seconden’ voor nodig heeft. ‘Absurd’ vindt hij zijn straf. Daarom is hij van plan naar de hogere rechter te stappen. Meer wilde hij er na afloop niet over kwijt.

Het 15-jarige damtalent uit Suriname dat S. zou hebben gefilmd, herkende zichzelf op een gewist bestand dat werd teruggevonden op een geheugenkaartje. Dat werd in het huis van S. beslag genomen. Op de beelden was te zien hoe de tiener naakt douchte. ‘Seksuele gedragingen’ die kunnen leiden tot ‘seksuele prikkelingen’. En dus kinderporno, stelde de rechter.

De jongen verbleef in aanloop naar een internationaal jeugdtoernooi in Wit-Rusland in Culemborg. Bij S. logeerden vaker dammers. Hij is een bekend gezicht binnen zijn denksport en ontving vorig jaar nog een koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten.

De Officier van Justitie nam het de coach zeer kwalijk dat hij afbreuk zou hebben gedaan aan het vertrouwen van ouders en dammers en eiste een celstraf van een jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk.

De zaak kwam aan het rollen nadat een meerderjarige dammer uit Wit-Rusland eind vorig jaar een verborgen camera ontdekte in de badkamer van de 63-jarige coach. Het apparaat zat verstopt in een groene doos met een gat erin, die bovenop een wasmachine stond. De Wit-Rus zag het lampje van de camera branden en stapte naar de politie en de nationale dambond. Omdat op geheugenkaartjes alleen een gewist filmpje werd gevonden van de 15-jarige Surinaamse dammer, is S. daarvoor nu veroordeeld.

De Culemborger zei tijdens de eerdere zitting geen idee te hebben wie de video van de minderjarige heeft gemaakt en die überhaupt nog nooit te hebben gezien. Een verklaring die volgens de rechter ‘niet aannemelijk’ is. Zij oordeelde ook dat S. tijdens zijn proeftijd van drie jaar geen minderjarigen meer in zijn woning mag hebben.

(Suriname Mirror/De Gelderlander)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten