woensdag 4 september 2019

Amnesty International: 'Autoriteiten Brazilië moeten daders verwoesting regenwoud Amazone vervolgen'

(Bron foto: AFP)
'President Bolsonaro ondermijnt wetten die grondgebied inheemsen beschermen met als gevolg dat de bossen nu worden verwoest'


De Braziliaanse autoriteiten moeten een onderzoek instellen naar de verantwoordelijken voor de bosbranden in het Amazonegebied en de daders vervolgen. Zo kan verdere verwoesting van het regenwoud worden voorkomen, aldus Amnesty International dinsdag 3 september 2019.

‘Op papier heeft Brazilië goede wetten die het grondgebied van de inheemse bevolking beschermen. Maar president Bolsonaro ondermijnt deze met als gevolg dat de bossen nu worden verwoest', zegt Kumi Naido, Amnesty’s secretaris-generaal.

De president heeft een tijdelijke verordening ondertekend die voor een periode van 60 dagen verbiedt dat delen van het regenwoud door branden vrij worden gemaakt voor commerciële doeleinden zoals mijnbouw, houthandel, landbouw en veeteelt. Hij heeft echter weinig ondernomen om illegale houtkap te voorkomen, waardoor het risico blijft dat opnieuw stukken bos in brand gezet worden.

Bestaande wetten die het afbranden van het regenwoud verbieden, worden niet nageleefd. Volgens vertegenwoordigers van ngo’s en lokale beambten worden de mensen die bossen in brand steken op land van inheemse gemeenschappen en in natuurreservaten aangemoedigd door boeren en politici.

Amnesty interviewde experts en inheemse bewoners, die uiterst gefrustreerd zijn, omdat de wetten die hun grondgebied en beschermde gebieden beschermen niet worden nageleefd. Bovendien is er minder toezicht om illegale landroof en ontbossing tegen te gaan door het dichtdraaien van de geldkraan.

In de vier inheemse territoria die Amnesty in het Braziliaanse Amazonegebied bezocht – Karipuna,Uru-Eu-Wau-Wau, Arara en Manoki – is de houtkap bijna 80 procent hoger dan in dezelfde periode in 2018. Ook hebben sommige leiders van inheemse gemeenschappen die hun land verdedigen doodsbedreigingen ontvangen.

Amnesty vindt dat de Braziliaanse president Bolsonaro en zijn regering verantwoordelijk zijn voor het stoppen van de branden. Zij hebben toegestaan dat het regenwoud wordt verwoest en hebben daarmee de huidige crisis veroorzaakt. Regeringen van Amazone-landen moeten de rechten van de inheemse volken beschermen en de ontbossing tegengaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten