vrijdag 5 juli 2019

'Niet omdat een paar Javanen verraad hebben gepleegd, zijn alle 70.000 Javanen verraders'

'Niet alle Javanen zijn als Waidoe en Sapoen, maar door hun verraad worden Javanen met de nek aangekeken'


'Niet omdat een paar Javanen verraad hebben gepleegd, betekent het dat alle 70.000 Javanen verraders zijn. Niet alle Javanen zijn als Waidoe en Sapoen. Maar, door hun verraad worden wij als Javanen wel met de nek aangekeken. Daarom moeten we hard werken om dat stigma weg te werken. En we kunnen onze reputatie herstellen door samen te werken, samen te bundelen en een hechte eenheid te vormen', aldus Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo tijdens een reeks vergaderingen die hij in de afgelopen weken in verschillende districten heeft gehouden. 

Samen met leden van het hoofdbestuur en de partijraad heeft hij bijeenkomsten bijgewoond te Koewarasan in Wanica, Accaribo in Para en verschillende ressorten in Paramaribo, Nickerie en Commewijne.

Somohardjo zegt, dat met man en macht gewerkt word aan het afronden van het eerste verkiezingshoofdkwartier van de partij op Meerzorg, waarvan de officiële opening zondag plaatsvindt. In gotong-royong-verband leggen leden en sympathisanten de laatste hand aan de werkzaamheden.

Volgende week zal hij samen met een delegatie Moengo in het district Marowijne aandoen. 'Unu wani sori now dat Pertjajah Luhur na enige partij die nog kan laten zien dat de wong jawa niet onbetrouwbaar is. Die gedachte moeten we wegwerken, samen, met ons allen', verklaart hij de intensieve mobilisatiecampagne die de partij op touw heeft gezet.

Somohardjo wijst er echter gelijk op, dat de eenheidswording binnen de PL niet alleen gericht is op Javanen, maar op alle leden van de partij. Immers bestaat de partij uit leden van verschillende etniciteiten, van Javanen tot Hindostanen, van creolen tot inheemsen en van Chinezen tot marrons, die allen zonder uitzondering voorgedragen zijn voor hoge posities en die ook hebben mogen bekleden. Volgens Somohardjo mag de PL met recht gerekend worden tot een nationale partij. Wel erkent de PL-voorzitter dat de basis van de partij wordt gevormd door Javanen.

Handelingen zoals verraad en overloperij door Javaanse ex-PL-leden leggen daarom een stigma op partijleden van deze bevolkingsgroep. Somohardjo heeft tijdens diverse vergaderingen dan ook opgeroepen om tijdens de herdenking van Javaanse Immigratie op 9 augustus, de broodnodige eenheid te tonen en op die manier het onnodige stigma op Javanen weg te werken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten