vrijdag 5 juli 2019

Miljoenendeal tussen OM Nederland en de Curaçaose ondernemersfamilie Grynsztein

De Telegraaf: 'In de overeenkomst tussen de witwasfamilie G. en justitie doet ook de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) mee'


Er is een miljoenendeal tussen het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland en de Curaçaose ondernemersfamilie Grynsztein, die wordt verdacht van onder andere gewoontewitwassen. Het Antilliaans Dagblad schrijft vandaag, vrijdag 5 juli 2019, in het bezit te zijn van de ‘Verklaring I.A. Grynsztein - 18 april 2019’ dat onderdeel lijkt van de deal. 

In 26 pagina’s doet Itzhak ‘Isaac’ Grynsztein uitgebreid verslag van de periode op Curaçao vóór het swipen, de situatie met betrekking tot Venezuela en de bolívar (het ‘swipe’-fenomeen), contant geld en waar het vandaan kwam, de (rol van de) banken, de boekhouding, de agenten en de medewerkers. Kortom: een verklaring over hetgeen in de strafzaken Cymbal (in Nederland) en Troya (Curaçao) aan bod komt.

De Telegraaf berichtte gisteren over de deal: 'In de overeenkomst tussen de witwasfamilie G. en justitie doet ook de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) mee. Deze Antilliaanse bank, die net als ING Bank jarenlang het witwascircus op het eiland faciliteerde, draait op voor enkele miljoenen euro’s in de deal die in totaal tientallen miljoenen behelst.'

Desgevraagd zegt MCB-topman Lionel ‘Chicu’ Capriles tegen het Antilliaans Dagblad: 'Deze zaak en ook de zaak Troya lopen nog en het is moeilijk voor ons om commentaar te geven voordat de rechter vonnis heeft gewezen. We betreuren het zeer dat onze bank wordt genoemd.' Hij zegt verder: 'Dat neemt niet weg dat wij altijd bereid blijven met de autoriteiten mee te werken om zo alle vormen van illegaliteit te bestrijden. Als bank willen wij graag ‘to set the record straight’ als deze twee zaken achter de rug zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten