zaterdag 8 juni 2019

Minister Hoefdraad legt journalisten begroting en economische situatie uit..... maar of die het begrepen hebben...?

'Cijfers liegen niet, men moet kijken naar de economische realiteit'

Hoefdraad slingert reeks bedragen rond de oren van gedweeë journalisten, zonder enige kritische vraag uit het journaille


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gisteren een ‘snaphot’ van de begroting en een korte ‘review’ van de economie gepresenteerd aan journalisten, zo schrijft vandaag, zaterdag 8 juni 2019, Starnieuws. 

Hij stelde, dat met 2015 als uitgangspunt, het nu veel beter gaat met de economie en het alleen beter gaat worden. 'Cijfers liegen niet, en als men zou denken dat dit geen echte cijfers zijn, moet men kijken naar de economische realiteit. De realiteit is voor mij de beste graadmeter en de economie van vandaag tikt veel beter aan dan in 2016.'

Voor Hoefdraad zijn de investeringen van Staatsolie, oliemaatschappijen uit het buitenland en de goudmaatschappijen, verrijzende gebouwen, ingelopen achterstanden bij uitbetalingen, een stabiele koers, een dalend inflatiecijfer en de vele ‘deals’ van de overheid met aannemers, enkele van de graadmeters die een verbeterde economie aangeven. De cijfers uit de presentatie van Hoefdraad zijn uitgebreider verwerkt in het boek ‘2018, Begroting Snapshot & Economisch Review’ dat aan de journalisten is uitgereikt. Volgens de cijfers in het boek is het Bruto Binnenlands Product (BBP) alsmaar toegenomen van Srd 16.3 miljard in 2015 naar Srd 25.768 miljard in 2018. Voor 2019 is er iets minder geprojecteerd: Srd 27.736 miljard. Ook is voorspeld dat in 2019 de inflatie minder zal zijn; 4.7% ten opzichte van de 6.8% in 2018. In 2017 was het inflatiecijfer nog 22%. In 2016 was dat 55.5% en 6.9% in 2015.


Hoefdraad is zeer tevreden met het dalende cijfer van de inflatie. Het is dan ook een van de hoofd verworvenheden, deelde hij mee. Net als de valutakoersen wordt de inflatie constant in de gaten gehouden, geeft hij aan.

De afgelopen vier jaren zijn de inkomsten van de Staat gestegen. Van afgerond Srd 3.4 miljard in 2015 naar Srd 5.970 het afgelopen jaar. Voor het huidige jaar is een inkomen van Srd 6.657 geschat. Hoefdraad licht toe dat er goede vooruitzichten zijn in de mijnbouw. Hij voorspelt een goed jaar in de Surinaamse goudindustrie gelet op de activiteiten van IAmGold en de stijgende prijzen van goud.

De bewindsman deelde mee, dat er ook aan andere bronnen van inkomsten gewerkt moet worden zodat de economie minder afhankelijk wordt van de mijnbouw. De afgelopen vier jaren zijn de Staatsschulden ook toegenomen, tonen de cijfers aan. In 2015 bedroegen de binnenlandse schulden Srd 3.8 miljard, het afgelopen jaar Srd 5.8 miljard. Voor 2019 schat Financiën dat de Staat voor Srd 6.5 miljard rood zal staan. De buitenlandse schulden zullen in 2019 bijna het dubbele bedragen: Srd 12.863 miljard. Dat is iets minder dan vorig jaar, Srd 12.902 miljard. In 2015 bedroeg de buitenlandse staatsschuld nog Srd 4.9 miljard, in 2015 Srd 5.579 miljard en in 2017 is deze drastisch gestegen naar Srd 12.582 miljard.

De minister beweerde, dat door bezuinigingen de uitgaven van de overheid enigszins zijn afgenomen. De cijfers tonen aan dat de uitgaven vanaf 2015 wel zijn blijven toenemen. In 2015 was dat Srd afgerond 4.6 miljard bij de lopende uitgaven en Srd 343 miljoen voor kapitaaluitgaven. In 2018 bedroegen de lopende uitgaven Srd 7.796 miljard en de kapitaaluitgaven Srd 1.1 miljard. Voor het huidige jaar is geschat dat de lopende uitgaven SRD 8.3 miljard zullen bedragen de kapitaaluitgaven Srd 1.172

'De mens staat nog steeds centraal', sprak Hoefdraad, en gaf aan, dat de meeste uitgaven, rond de vijftig procent, zijn besteed aan 'het welzijn van de burger' en aan subsidies. Salarissen uitbetalen bedraagt rond de dertig procent. De overheid geeft volgens de cijfers het meeste uit aan EBS-subsidie, Srd 1.2 miljard. Voor 2019 is er een financieringstekort van Srd 1.664 miljard geprojecteerd, -6 procent van de BBP.

Volgens het Medium Termijn Overheidsfinanciën Raamwerk, een systeem waarmee het ministerie de geldzaken van de overheid tot 2023 voorspelt, zal het financieringstekort in 2021 drastisch afgenomen zijn naar 0.9 % van de BBP. In 2022 zal dat 1.1 % zijn en 2.4% in 2023. Er zal dan een overschot van een miljard Srd zijn. Het systeem voorspelt, dat de overheid in 2023 Srd 8.505 aan inkomsten zal hebben en Srd 7.473 aan uitgaven.

Op het ministerie is drie jaar lang gewerkt aan een manier om de verzamelde informatie over Staatsfinanciën te stroomlijnen en te presenteren, deelt Hoefdraad mee. De bijeenkomst met de pers is onderdeel van het transparante beleid, geeft de minister aan. Maar, het blijft niet bij periodieke meetings. Hoefdraad is van plan om de cijfers over het financieel staatshuishouden voor eenieder toegankelijk te maken. Binnenkort wordt dan ook de website, het Suriname Transparantie Portaal, gelanceerd waarop bijvoorbeeld de staatsuitgaven en andere balansen gevolgd kunnen worden, aldus de bewindsman.

Het is triest te moeten constateren, afgaande op het Starnieuws artikel, dat Hoefdraad zijn financieel-economisch betoog heeft kunnen afsteken aan een gedwee luisterend journalisten publiek. Geen enkele kritische vraag lijkt te zijn gesteld en dat bevestigt weer eens de gemakzuchtige oppervlakkigheid van het lokale Surinaamse journaille.... Bovenstaand relaas is op en top eenzijdig, als ware Starnieuws een spreekbuis voor en van het ministerie van Financiën ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten