zaterdag 8 juni 2019

Geplande reis naar Nederland premier Rhuggenaath en ministers Gijsbertha en Camelia-Römer van de baan

Premier: 'Aanwijzing niet in lijn met visie kabinet-Rhuggenaath'

'Een onrealistische en onnodige stap van Nederland'


De geplande reis van premier Eugene Rhuggenaath (PAR) en de ministers Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën en Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur is van tafel. Met het concept voor een aanwijzing dat nu op tafel ligt - opgesteld door staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - blijkt dat Nederland en Curaçao toch niet op dezelfde lijn zitten. Dat heeft Rhuggenaath gisteren tijdens een persbriefing te kennen gegeven, aldus vandaag, zaterdag 9 juni 2019, het Antilliaans Dagblad.

Waar Nederland volgens de premier alleen een goede uitkomst ziet door te bezuinigen, erkent Curaçao dat cijfers belangrijk zijn, maar meent de regering dat er tegelijkertijd ook investeringen moeten worden gedaan om economisch herstel en duurzame evenwichtige begrotingen te realiseren. De minister-president liet weten enkele dagen geleden het concept te hebben ontvangen, waarmee vanuit Nederland de intentie kenbaar wordt gemaakt Curaçao een aanwijzing te geven.

Deze aanwijzing berust op drie kernpunten:
Curaçao moet binnen een jaar tijd een gebalanceerde begroting produceren;
de tekorten van eerdere jaren moeten in drie jaar tijd zijn weggewerkt, en
de openstaande schulden bij de Sociale Verzekeringsbank en bij het Algemeen Pensioenfonds moeten worden betaald.

De Rijksministerraad (RMR) buigt zich volgende week vrijdag, 14 juni, over de conceptaanwijzing. De Curaçaose regering heeft gisteren per brief een reactie verstuurd. Deze aanwijzing - nog in conceptvorm - houdt geen rekening met de aspecten die een belangrijke rol spelen bij de precaire financiële situatie waarin Curaçao verkeert, zo voert de Curaçaose minister-president aan. Hij spreekt dan ook van een ‘onrealistische’ en ‘onnodige’ stap van Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten