vrijdag 17 mei 2019

'Regering is achter op schema inzake afhandeling vertrek bauxietmaatschappij Alcoa'

President Bouterse: 'Het gaat om een vrij complexe materie'


De regering is 'achter op schema' wat betreft de afhandeling van het vertrek van bauxietmaatschappij Alcoa/Suralco uit Suriname en de overname van de Afobaka stuwdam door de Staat. Dat heeft president Desi Bouterse gisteren gezegd tijdens een persconferentie in het presidentieel paleis. Het gaat om een vrij complexe materie, zei het staatshoofd, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 17 mei 2019.

Momenteel zijn twee teams van juristen bezig de conceptovereenkomsten met de Amerikaanse multinational en de vereiste wetsaanpassingen tegen het licht te houden. De regering wil voorkomen dat zaken over het hoofd gezien worden en de huidige en komende generaties opgezadeld worden met problemen die voorzien hadden kunnen worden.

'We lopen een beetje achter op schema, maar we gaan er alles aan doen om in samenspraak met Alcoa wel die dam over te nemen.'

Volgens een principeafspraak tussen partijen dient de multinational de waterkrachtcentrale in Brokopondo in december dit jaar aan de Staat Suriname over te dragen. Daarnaast zal een uitgebreid rehabilitatie en opschoningsplan moeten worden uitgevoerd in de gebieden waar Alcoa's dochtermaatschappij Suralco, bauxietactiviteiten heeft ontplooid. Onder andere over het kostenplaatje voor deze activiteiten moet overeenstemming bereikt worden. Ook over de ontmanteling van de aluinaardefabriek moeten zaken geregeld worden.

Wat partijen ondertussen concreet al met elkaar zijn overeengekomen is voor het grote publiek onduidelijk. Deze kwestie ligt in De Nationale Assemblee al een aantal maanden stil. Het parlement moet namelijk door middel van een machtigingswet de regering groen licht geven om de Brokopondo-overeenkomst, de wet waarop de samenwerking met Alcoa is gestoeld, te beëindigen of te wijzigen.

Intussen zijn de Suralco-faciliteiten zoals de bauxiethaven te Coermotibo, het stafdorp in Moengo en concessies in die omgeving al teruggegeven aan de Staat. De ontmanteling van de aluinaarderaffinaderij te Paranam zou ook al zijn aangevangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten