dinsdag 30 april 2019

Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó: 'Beëindiging illegale machtsuitoefening is begonnen'

Guaidó kondigt laatste fase opstand Venezuela aan 

(Bron screenshot: Twitter)
Minister van Informatie Jorge Rodriguez: 'Venezuela biedt een kleine groep van militaire verraders het hoofd en deactiveert ze'


Oppositieleider Juan Guaidó wil nu echt snel af van het machtsmisbruik in Venezuela door Nicolás Maduro, die het land naar de afgrond heeft geleid. De beëindiging van de illegale machtsuitoefening is volgens Guaidó begonnen. Het lijkt op een militaire coup tegen president Maduro. Dat zei hij vandaag, dinsdag 30 april 2019, op Twitter aan de vooravond van wat de grootste demonstratie in de geschiedenis moet worden.




De zelfbenoemde interim-president toont een video waarin hij een groep militairen in uniform oproept te helpen bij het afzetten van Maduro, die zich de macht wederrechtelijk heeft toegeëigend.

Guaidó wordt vergezeld door zijn politieke geestverwant Leopoldo López, die officieel huisarrest heeft. De opname zou gemaakt zijn op de luchtmachtbasis La Carlota in Caracas. López heeft laten weten, dat hij is bevrijd door het leger. Hij heeft Venezolanen opgeroepen om vreedzaam de straat op te gaan. Morgen staat een grote anti-regeringsbetoging gepland.





Daarnaast nodigt Guaidó de Venezolanen die het socialistische regime meer dan zat zijn uit de straat op te gaan om een wisseling van de wacht af te dwingen.

De partij van Maduro antwoordt met een tegenoproep: de voorzitter van de Grondwetgevende Vergadering, Diosdado Cabello roept iedereen op naar het paleis van Miraflores te komen 'om de revolutie, Nicolas en de erfenis van Hugo Chavez te verdedigen'.



Volgens Spaanstalige media hebben soldaten die Guaido en Lopez steunen, in heel het land verschillende posities ingenomen. De Venezolaanse minister van Defensie ontkent echter dat er abnormale zaken gebeuren, en stelt dat het leger wel achter 'de legitieme autoriteiten' blijft staan.

De minister van  Informatie Jorge Rodriguez zei wel dat Venezuela ‘een kleine groep van militaire verraders’ het hoofd biedt en ‘deactiveert’. Die groep wou een ‘staatsgreep tegen de Grondwet en de vrede van de republiek’ plegen, zei de minister op Twitter. De minister waarschuwt de bevolking waakzaam te zijn om de staatsgreep tegen te houden en de vrede te bewaren.





De Venezolanen beginnen gevolg te geven aan de oproep van Guaido om de straat op te komen. Ze scanderen ‘vrijheid!’ en ‘stel ons niet teleur!’, blijkt uit beelden op social media.






(Suriname Mirror/The Post Online/Twitter/NOS/TheGuardian/Belga)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten