dinsdag 30 april 2019

Universidad de Costa Rica bevestigt: 'Meteoriet viel in San Carlos'

(Bron foto: QCostaRica)
'Meteorito de Aguas Zarcas' belandt 23 april op dak woning te Agua Zarcas de San Carlos


Het object dat op 23 april viel op het dak van een huis in Agua Zarcas de San Carlos is een meteoriet, bevestigt de Escuela Centroamericana de Geología de la 
Universidad de Costa Rica (UCR).

De onderzoekers noemden de steen de 'Meteorito de Aguas Zarcas'. Deze naam is voorlopig, want de naam moet ter goedkeuring worden voorgelegd aan de Meteoritical Society. De UCR detailleert in een persbericht, dat het een chondritische stenen meteoriet is, hoofdzakelijk samengesteld uit silicium, ijzer en magnesium.


Het is zeer waarschijnlijk dat de leeftijd van de meteoriet bijna 4.560 miljoen jaar is, hoewel het noodzakelijk is om uitgebreide studies uit te voeren om het te bevestigen. Het hoofdfragment weegt 1.071 gram en werd geanalyseerd in het huis waar het viel, met de hulp van gespecialiseerde uitrusting van de afdeling Petrografie en Geochemie van de School of Geology. In dat huis werden andere fragmenten gevonden, voor een totaal van 1.152 gram.


Er zijn veel andere minder belangrijke fragmenten, maar het totaal van de massa dat door bewoners is gevonden, is onbekend.

'De grootte van de meteoriet van Aguas Zarcas, vóór fragmentatie, was waarschijnlijk aanzienlijk', citeert het wetenschappelijk rapport, hoewel het onmogelijk is om de dimensies en details te beschrijven en het totale gewicht.

(Suriname Mirror/QCostaRica/Twitter/monumental.co.cr/)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten