dinsdag 30 april 2019

94,2 Ton cocaïne onderschept in multinationale actie tegen drugshandel onder leiding van Colombia

Gezamenlijke operatie van 18 landen uit Latijns-Amerika en Europa, de VS en Canada


- 'Tegenwoordig zijn bijna alle landen op de een of andere manier consumenten en producenten'
- Drugs in beslag genomen voornamelijk in de internationale wateren van Stille Oceaan en de Caribische Zee


Een multinationale drugsbestrijding actie - 'Orión' - onder leiding van Colombia heeft in de afgelopen 105 dagen 94,2 ton cocaïne in beslag genomen ter waarde van ongeveer 3.2 miljard dollar, zei president Ivan Duque maandag 29 april 2019. 

Gezamenlijke operaties met 18 landen uit Latijns-Amerika en Europa, alsmede de Verenigde Staten en Canada, leidden tot de inbeslagname van de cocaïne, evenals 26,7 ton marihuana ter waarde van $ 133,7 miljoen, zei Duque. 'De directe strijd tegen drugshandel is multinationaal, een gecoördineerde en gedeelde verantwoordelijkheid tussen alle landen', zei Duque in een verklaring. 'Tegenwoordig zijn bijna alle landen op de een of andere manier consumenten en producenten.'




Duque gaf geen details over waar de drugs in beslag zijn genomen, maar een marine-bron zei dat het voornamelijk in de internationale wateren van de Stille Oceaan en de Caribische Zee was.

De Verenigde Staten heeft haar bezorgdheid geuit over een toename van de cocateelt in Colombia, 's werelds grootste cocaïneproducent, maar hebben gezegd dat het tegen het einde van 2023 met de Andes-natie zal werken om de productie van de grondstof voor cocaïne te halveren.

Het c oca-areaal is in 2017 met 17 procent gegroeid tot 171.000 hectare, aldus de Verenigde Naties.


De toename was te danken aan een hogere productiviteit en aan telers die graag wilden uitbreiden, in de hoop meer steun te krijgen om over te schakelen naar legale gewassen.

(Suriname Mirror/VoA News/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten