zondag 14 april 2019

Juriste Marjory Sanches coördineert unit ‘Informatie & Communicatie’ Hof van Justitie - Voorlichting OM begint eindelijk vorm te krijgen

Sanches was ruim drie jaar vertrouwd gezicht belast met algemene woordvoering 8 decemberzaak

'Naast nieuw beleid, ontwikkelen we nu ook het instituut van persrechter'


Op weg naar meer transparantie en communicatie met de samenleving komt het Hof van Justitie (HvJ) met een vertrouwd gezicht als communicatie coördinator, juriste Marjory Sanches, bevestigt Iwan Rasoelbaks, waarnemend Hof-president, vandaag, zondag 14 april 2019, op Starnieuws. 

Het Hof lanceerde vrijdag de uitspraken databank website en Sanches maakte haar entree en trad op als ceremoniemeester. Sanches zal de unit ‘Informatie & Communicatie’ coördineren, zegt Rasoelbaks. Het Hof is nog bezig deze nieuwe afdeling op te zetten. Vooruitlopend hierop heeft zij maandenlang gewerkt aan de website. Een 'ongoing process', legt hij uit. De website wordt nu dagelijks door haar gevoed. Naast actualiteiten publiceren en de zittingsroosters bijhouden, gaat er veel tijd zitten in de databank. Vonnissen zoeken, screenen op belangrijkheid, gegevens anoniem maken, et cetera.

'In de naaste toekomst komen onze persberichten en bekendmakingen hierop te staan.'

Rasoelbaks schetst een rooskleuring beeld over de interne en externe communicatie van zijn organisatie in de nabije toekomst. Er wordt nog veel nagedacht over de werking van de nieuwe unit. Bijvoorbeeld, in welke zaken reageert het Hof proactief of wie staat de pers in welk stadium van een zaak te woord. Hij geeft toe, er wordt ook veel afgekeken van het buitenland. Hoe gaan rechtbanken daar om met hun persrelaties en communicatie met de gemeenschap.

Sanches was ruim drie jaar het vertrouwd gezicht belast met de algemene woordvoering in de 8 decemberstrafzaak. De juriste verstaat de kunst om het recht in gewone mensentaal te verwoorden. Dit is terug te zien op de website. Actualiteiten, algemene informatie over het recht en de verschillende onderdelen binnen de rechtelijke organisaties worden begrijpelijk geschreven.

Sanches zal vanuit het Hof ook worden ingezet om de samenleving te informeren over het beleid. 'Naast nieuw beleid, ontwikkelen we nu ook het instituut van persrechter.' Eind 2017 herhaalde de Hof-president het voornemen om twee persrechters aan te stellen. Het streven was om dit vorig jaar al in orde te hebben. Het tweetal heeft al verschillende trainingen gevolgd – lokaal en in Nederland. De Hof-president noemt nog geen namen. 'Het zijn twee druk bezette rechters en wij gaan nog na hoe hen voor een deel van het werk vrij te stellen. Elke rechter die uitvalt gaat ten koste van de productie.' Er zal niet per se een rechter zijn die de informatie verstrekt, verduidelijkt Rasoelbaks. De persrechter zal op een eenvoudige manier een uitspraak waar er veel vragen over zijn op schrift uitleggen. Die uitleg verschijnt dan in de vorm van een persbericht.

De verwachting is om nog dit jaar hiermee te starten. Het gaat dan vooral om rechtszaken die nog in behandeling zijn, 'waar de samenleving over debatteert. We kunnen dan een afgewogen benadering in eenvoudige bewoording verstrekken aan de gemeenschap. Sanches heeft hierin een spilfunctie.'

In juni vertrekt zij naar Nederland voor een stage bij een rechtbank, geeft Rasoelbaks mee.

Het Hof werkt tegelijk aan tweesporen communicatiebeleid. De unit ‘Informatie & Communicatie’ zal het personeel via een intern digitaal platform informeren over het reilen en zeilen binnen de organisatie. Er komt ook een digitaal bulletin met de laatste nieuwtjes. 'Men hoeft niet meer de volgende dag via de pers te vernemen dat er nieuwe deurwaarders of griffiers zijn beëdigd.' De tijd van mededelingen op papier rondsturen is voorbij, 'die bereikte de mensen laat of soms helemaal niet'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten