zondag 14 april 2019

Inheemse Embera-leider Aquileo Mechece vermoord in Riosucio, departement Chocó, Colombia

Onbekende mannen haalden hem uit zijn huis en schoten Mechece herhaaldelijk in het hoofd


De inheemse Embera-leider Aquileo Mechece is vermoord in de gemeente Riosucio in het departement Chocó, meldt de Organización Nacional Indígena de Colombia (ONIC) zaterdag 13 april 2019.

Mechece, 52, was president van de inheemse cabildo van Bajo Atrato CAMIZBA - ASOREWA en zeven jaar was hij rector van een onderwijsinstelling in Chocó, een regio aan de Colombiaanse Stille Oceaan.


Onbekende mannen haalden hem vrijdagavond uit zijn huis en schoten hem herhaaldelijk in het hoofd, aldus de organisatiegroep. Het feit speelde zich af na een humanitaire missie, als gevolg van het hoge risico dat de inheemse en Afro-gemeenschappen en de mensen in de regio lopen.


Volgens de ONIC, waren er sinds vorig jaar bedreigingen tegen de leider van de oorspronkelijke volkeren van Colombia en om die reden was de nationale regering om bescherming gevraagd.

In november 2018 was Mecheche een van de leiders die aan het hoofd stond van de Minga del Chocó, toen meer dan 400 inheemse mensen naar deze hoofdstad verhuisden om garanties voor veiligheid en een waardig leven op hun grondgebied te eisen.

De misdaad is veroordeeld door de VN-Misión de Verificación in Colombia, die vraagt om een  onderzoek en opheldering van de moord. Volgens voorlopige versies zouden de moordenaars lid zijn van de Clan del Golfo, de belangrijkste bende van de georganiseerde misdaad in het Zuid-Amerikaanse land.

Het gebied van de moord wordt gekenmerkt door grote verplaatsingen van gezinnen die op de vlucht zijn voor het geweld dat wordt opgelegd door criminele groeperingen die strijden om controle over de drugshandel. Op 25 maart had de ONIC een waarschuwing afgegeven vanwege de intimidatie die inheemse bewoners en leiders van de Chocó kregen van de paramilitaire groep Autodefenantes Gaitanistas de Colombia.



(Suriname Mirror/Prensa Latina/El Espectador/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten