zaterdag 30 maart 2019

Minister Camelia-Römer, Curaçao: 'Strand naast en direct achter Marriott Hotel moet openbaar toegankelijk zijn'

(Bron foto's: eigen foto's Suriname Mirror)
Ook mensen die niet in het hotel logeren mogen met hun stoeltjes en badlakens op strand liggen


Niet alleen het strand naast, maar ook het strand direct achter het Marriott Hotel moet openbaar toegankelijk zijn. Het hotel is nadat de erfpacht in 2016 werd vernieuwd, gebonden aan nieuw beleid van de overheid dat zegt dat stranden niet langer privé zijn. Dat zegt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 30 maart 2019.

Camelia-Römer was in 2016 minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) toen de oude erfpacht van het Marriott bij Piscadera afliep en een nieuwe werd uitgegeven. Op dat moment treedt het beleid van de overheid in werking dat wordt ondersteund met wetgeving van het Nieuw Burgerlijk Wetboek (zie kader). Dat betekent concreet, dat ook mensen die niet in het hotel logeren met hun stoeltjes en badlakens op het strand mogen liggen. Een hoteleigenaar heeft wel het recht het strand te beheren, bijvoorbeeld met security-personeel.

Camelia-Römer: 'Net zoals dat elders op het eiland al gebeurt, kan ook Marriott een beheersovereenkomst afsluiten en kan er bijvoorbeeld een concessie worden verleend voor stoelen en een restaurant. Ook kunnen er regels worden opgesteld wat betreft geluid en gebruik van een barbecue en dergelijke.'

Alleen als de overheid ‘bijzondere toestemming verleend’ kan een hotel een strand exclusief voor gasten openstellen. Maar, het nieuwe beleid treedt dus alleen in werking op het moment dat een nieuwe erfpacht wordt verleend. 'Niet als er tussentijds een overdracht plaatsvindt', benadrukt Camelia-Römer.

In februari werd al bekend dat ook een deel van het openbare strand tegenover het World Trade Center, bekend als Parasasa, aan het Marriott Hotel toebehoort. Dat bleek na meting van de erfpachtgrond. De afgelopen weken ontstond er commotie nadat de nieuwe eigenaar, Piscamar Beach Resort, hekken had geplaatst. Dat leidde tot protesten van onder andere strandbezoekers en buurtverenigingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten