dinsdag 1 januari 2019

85 FARC-rebellen, Colombia, gedood sinds vredesovereenkomst met regering eind 2016

VN-secretaris-generaal Guterres dringt bij president Duque aan op betere bescherming ex-strijders


In de twee jaar sinds Colombia een vredesovereenkomst sloot met de linkse FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), zijn 85 leden van de tot politieke partij omgevormde guerrillagroep gedood, aldus de Verenigde Naties (VN). De speciale onderzoekseenheid voor Colombia, geciteerd in een nieuw VN-rapport dat maandag 31 december 2018 werd gepubliceerd, beschuldigt 'illegale gewapende groepen en criminele organisaties' van de moorden. 

In zijn driemaandelijkse rapport over de missie van de VN naar Colombia, dringt secretaris-generaal Antonio Guterres er bij de Colombiaanse president Ivan Duque op aan - een vocale criticus van het vredesakkoord, ondertekend door zijn voorganger Juan Manuel Santos - om ex-strijders beter te beschermen.

De FARC opereert nu als een politieke partij onder de naam Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común. Het heeft herhaaldelijk gevolgen gehad voor het gebrek aan veiligheidsgaranties voor zijn leden, van wie velen moeite hebben om te re-integreren in de samenleving, ondanks dat ze amnestie hebben gekregen in de vredesovereenkomst.


Guterres zei dat 14 ex-leden van de FARC tussen 26 september en 26 december zijn vermoord. De meeste gevallen zijn in verband gebracht met de drugsbestrijdingsgroep van de Clan del Golfo die in 2006 ontstond uit ontwapende rechtse paramilitairen, evenals FARC-dissidenten, de overblijfselen van de nu ontbonden EPL-marxistische rebellen (Ejército Popular de Liberación) en leden van de nog steeds actieve partij, ELN, Ejército de Liberación Nacional.

Colombia wordt geteisterd door meer dan een halve eeuw gewapend conflict tussen rebellen, drugshandelaren, paramilitairen en staatstroepen, waardoor zo'n acht miljoen mensen zijn omgekomen, verdwenen of verdreven.

Guterres zei, dat hij ook 'enorm' bezorgd is over het aantal moorden op sociale leiders en mensenrechtenverdedigers in Colombia, en zei dat de VN 163 van de 454 gemelde gevallen had geverifieerd sinds het vredesakkoord werd ondertekend.

'De meeste moorden vonden plaats in zones die waren achtergelaten door voormalige FARC-strijders en waar de aanwezigheid van de staat beperkt is', aldus het rapport.

Volgens de mensenrechtenombudsman van Colombia zijn 423 activisten tussen 2016 en eind november vorig jaar vermoord. Sinds de vredesovereenkomst hebben de illegale gewapende groepen het vacuüm opgevuld dat de FARC in geïsoleerde regio's van het land heeft achtergelaten. Ondanks het voortdurende geweld, heeft Colombia een 40 procent daling van het moordcijfer gezien sinds de overeenkomst werd ondertekend, volgens de VN, met ongeveer 7.000 voormalige FARC-strijders die hun wapens neerlegden.

Colombia's Commissie voor Vrede en Verzoening schat dat ongeveer 1.600 dissidente rebellen actief blijven. Sommige FARC-leden weigerden de vredesovereenkomst en zetten hun strijd tegen de regering en drugshandelactiviteiten voort, terwijl andere groepen, waaronder het meest prominente ELN, verschillende pogingen om tot een overeenkomst met de regering te komen, hebben verketterd.

(Suriname Mirror/Al Jazeera)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten