zaterdag 4 augustus 2018

Oud-president Brazilië Luiz Inácio Lula da Silva officieel presidentskandidaat voor zijn partij

(Bron foto: Twitter)
Voormalige Braziliaanse president zit sinds april in de cel te Curitiba wegens corruptie

Kiescommissie moet zich over zijn kandidatuur uitspreken


Luiz Inácio Lula da Silva is zaterdag 4 augustus 2018 voorgesteld als presidentskandidaat voor zijn partij Partido dos Trabalhadores (PT). De voormalige Braziliaanse president zit sinds april in de gevangenis wegens corruptie. 

De 72-jarige voormalige vakbondsleider zit in de zuidelijke stad Curitiba een straf van 12 jaar uit. Daardoor kon hij niet fysiek aanwezig zijn op het congres van zijn Arbeiderspartij 400 kilometer verder in Sao Paulo.

Maar, zijn portret met zijn glimlach en baard was alomtegenwoordig op de meeting.



'Brazilië, het is dringend, Lula president', scandeerden jonge militanten. Maar, het is niet zeker of Lula ondanks de steun van zijn partij zal kunnen opkomen. De kiescommissie moet zich over zijn kandidatuur uitspreken.


Lula, die het land leidde van 2003 tot 2010, is de populairste president ooit in Brazilië. Hij werd later beschuldigd van betrokkenheid in een smeergeldaffaire rond staatsoliebedrijf Petrobrasm maar hield zijn onschuld steeds staande. Hij noemde de gevangenisstraf een complot om hem van een derde ambtstermijn te houden.

Zaterdag zijn in Brazilië bij drie belangrijke partijen de kandidaten aangeduid voor de stembusslag. De voormalige gouverneur van Sao Paulo, Geraldo Alckmin, werd voorgedragen als de kandidaat van de centrumrechtse PSDB (Partido de la Social Democracia Brasileña). De man zonder al te veel charisma geldt als de kandidaat van het establishment.

De groene Marina Silva, een zwarte huisvrouw die het schopte tot minister, is aangeduid als presidentskandidate voor de centrumlinkse partij Rede. Zij kwam al tweemaal op tegen Lula's vertrouwelinge en opvolgster Dilma Roussef, maar haalde het nooit.

(Suriname Mirror/AFP/El Ppais Brasil/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten