zaterdag 4 augustus 2018

Onhygiënische situatie op en rond Ornamibo loopt uit de hand

Buurtbewoners willen weg barricaderen - 'De maat is vol, we kunnen het niet meer volhouden'

Het wemelt er van de honden en gieren... (Bron foto's: Dagblad Suriname)
Regering heeft al jaren de mond vol over plannen voor de ongecontroleerde vuilstort, maar de facto gebeurt niets...

 
'De maat is vol. We kunnen het niet meer volhouden. De stank is enorm. Vooral ‘s avonds kan je niet meer op je balkon zitten. Ook niet met open ruiten je auto rijden. Ornamibo stinkt', zegt een bewoner van de Marten Luther Kingweg, dichtbij de vuilstortplaats Ornamibo, vrijdag 3 augustus 2018 in heet Dagblad Suriname.

'Ik vecht al jaren tegen deze vuilstortplaats, het ministerie van OWT&C (Openbarre Werken, Transport en Communicatie) heeft er geen oor voor. Over het BO- (bestuursopzichter) kantoor Houttuin en commissariaat Wanica Zuid-Oost wil ik niet meer praten. Zij kunnen niets doen', zegt een bewoner van het Sewdajalproject, dat vlak aan de overkant van de vuilstortplaats ligt.

Een bewoner van het Aventuraproject komt erbij staan, wanneer Dagblad Suriname de interviews afneemt op de hoek van de Adhinweg en Martin Luther Kingweg. 'Ik denk dat we net als Matta en Wit Santi de weg moeten barricaderen om aandacht te trekken van de overheid. Anders gaat het niet helpen', uit hij zijn misnoegen.

Broedplaats van muskieten en ander ongedierte)
Het vuil te Ornamibo wordt nu helemaal voorin gedumpt. Vanuit de Highway zie je het vuil al. 'Dit is nooit eerder gebeurd in de historie van deze vuilstortplaats. De situatie is onlangs uit de hand gelopen, daar het vuil vlak voor de woning van een persoon in de weg van de vuilstortplaats is gedumpt. Die maakte er bezwaar tegen en de politie moest erbij komen om de zaak in toom te houden. Wat moeten we nog doen om deze vuilstortplaats te laten sluiten> Er komen zoveel woningbouwprojecten op Vredenburg, dat grenst aan de achterkant van de vuilstortplaats. Al die mensen hebben er last van. Alleen de mensen van de vuilophaaldienst vinden de situatie normaal. Omdat ze niet hier wonen, daarom', zeggen de omwonenden. 'Ik daag ze uit om op een van de projecten hier te komen wonen.'

De bewoners ergeren zich ook aan het gedrag van de districts- en ressortraadsleden die in de buurt wonen. 'Waarom komen ze niet op voor ons> Slechts enkele ressortraadsleden laten hun gezicht zien of komen op voor ons. De rest blijft dokken. Van de districtsraadsleden zien we geen spoor', zegt een van de bewoners.

Voor de bewoners blijft het een raadsel waarom OWT&C het vuil wat gedumpt wordt, niet verwerkt. 'Volgens de regels moet er op een sanitary landfill toch elke dag een zandlaag komen over het vuil. Zodat het niet stinkt en geen vliegenplaag ontstaat? Maar, OW doet er niets aan. Dit is toch wanbeleid. Ze hebben wel geld om te feesten en pakketten uit te delen', ergeren de buurtmensen zich.

De bewoners vinden dat OW dit probleem moet oplossen. 'Als we dit probleem aankaarten bij Vuilophaal, vinden ze dat er geen ander alternatief is. Dus wil dat zeggen dat we dood kunnen gaan hier van allerlei ziektes', aldus de bewoners van Ornamibo en omgeving.

Lees ook: 'Regeringen laten jarenlang vuilstort Ornamibo links liggen' 20 juni 2016.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten