maandag 20 augustus 2018

Vergadering Assemblee over kwestie-Alcoa weer uitgesteld

Regering vraagt vergadering een week op te schuiven...


De vergadering van De Nationale Assemblee over de Alcoa-kwestie gaat morgen, dinsdag, niet door. De Nationale Assemblee laat weten, dat de openbare vergadering geannuleerd is. Starnieuws schrijft vandaag, maandag 20 augustus 2018, te hebben vernomen, dat de regering gevraagd heeft om de vergadering met een week te verschuiven. Wat de reden hiervoor is, is niet duidelijk....

Op 31 juli was door Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons meegedeeld dat er na twee weken weer vergaderd zou worden. Dat is nu drie weken geleden.

Op de vergadering van dinsdag zou vooral aan de orde komen waarom de regering toestemming heeft gegeven aan Alcoa om de raffinaderij te Paranam te ontmantelen. Vicepresident Ashwin Adhin had meegedeeld, dat er gevaar dreigt voor het milieu. Dit zou worden gestaafd door rapporten die zijn uitgebracht.

Drie weken geleden hadden coalitie en oppositie ernstige bezwaren geopperd over de ontmanteling van de aluinaarderaffinaderi. Coalitieleider André Misiekaba (NDP) merkte, ondersteund door Geerlings-Simons, zelfs op dat met de ontmanteling van de fabriek Alcoa/Suralco illegaal bezig is. Met het afbreken van de raffinaderij wordt inbreuk gepleegd op de Brokopondo-overeenkomst, de wettelijke basis van de bauxietoperaties van Suralco in Suriname.
Het parlement heeft de regering toen opgeroepen de ontmanteling onmiddellijk te staken.

Vicepresident Ashwin Adhin wierp op, dat de ontmanteling vanwege ernstige milieudreigingen noodzakelijk is. Met het afbreken van de fabriek zou worden voorkomen, dat door lekkage van chemische stoffen vervuiling van het gebied en mogelijk waterbronnen uitbreidt of plaatsvindt.
Adhin sprak zelfs over 'staatsveiligheid' die in het gedrang zou kunnen komen.

De vicepresident werd toen opgeroepen de documenten die de milieudreiging staven naar het parlement te sturen zodat de volksvertegenwoordigers zelf een oordeel kunnen vormen. Het rapport van een buitenlandse consultant over de staat waarin de raffinaderij zich momenteel bevindt is vorige week naar De Nationale Assemblee gestuurd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten