maandag 2 april 2018

Twee gevangenen ontsnappen uit gevangenis Colombia door bewaker dronken te voeren

'Productie van eigen gebrouwen drank in de gevangenis komt veel voor ondanks controles'


Twee gevangenen zijn ontsnapt uit een maximum beveiligde gevangenis in de Colombiaanse hoofdstad, Bogotá, door een bewaker dronken te voeren en hem te overtuigen om hen te laten gaan om meer alcohol te kopen. De twee gevangenen zijn nooit teruggekeerd en de politie jaagt momenteel op hen. 

Collega's van de wacht in de gevangenis van La Picota zeiden, dat zijn adem naar alcohol rook en hij weigerde adem te halen. De gevangenisdirecteur, Col Germán Ricaurte, zei, dat de productie van eigen gebrouwen drank in de gevangenis veel voorkomt, ondanks frequente controles.


De twee voortvluchtigen zijn geïdentificeerd als Jhon Gutiérrez Rincón, een FARC-rebel die in 2003 werd veroordeeld tot 40 jaar gevangenis voor ontvoering, en Olmedo Vargas, die onlangs was gedemobiliseerd uit de FARC-rebellengroep, maar in afwachting was van een proces wegens vermeende diefstal.

De gevangenisautoriteiten zeiden, dat ze geen enkele schade aan de structuur van de gevangenis of de poorten ervan hadden kunnen ontdekken en daarom gaan ze ervan uit dat een bewaker samenspande om hen te helpen ontsnappen.

Die versie van de gebeurtenissen valt samen met de verklaringen van andere bewakers die zeiden, dat ze de twee gevangenen met een van de bewakers hadden zien drinken en dat ze de bewaker ervan hadden overtuigd dat ze moesten vertrekken, met de belofte dat ze zouden terugkeren met nieuwe voorraden alcohol.

In een interview met Colombia's FM-radio zei gevangenisdirecteur Col Germán Ricaurte, dat er 'een gebrek aan professionalisme was, een gebrek aan professionele ethiek, waarin een van onze functionarissen beveiligingsprotocollen lijkt te hebben geschonden en dit de ontsnapping mogelijk heeft gemaakt. De zwakte van deze functionaris betekende, dat hij drank innam en deze gevangenen profiteerden daarvan om hem ervan te overtuigen dat ze de gevangenis moesten verlaten.'

De Telegraaf berichtte pas 4 april hierover.

(Suriname Mirror/BBC/La Patria/La FM/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten