maandag 2 april 2018

Progressieve fictieschrijver met aandacht voor homorechten nieuwe president Costa Rica

Alvarado Quesada (38) wordt de jongste president in moderne geschiedenis van Costa Rica


Carlos Alvarado Quesada heeft met ruime voorsprong de presidentsverkiezingen in Costa Rica gewonnen. De centrumlinkse Quesada versloeg zijn grote rivaal, de conservatieve Fabricio Alvarado Muñoz. 

Carlos Alvarado Quesada, de kandidaat van PAC (‘Partido Acción Ciudadana’ of Burgerlijke Actiepartij), was sinds 2016 minister van Werk en Sociale Zaken. Hij behaalde 60,79 procent van de stemmen, met ruim 95 procent van de stemmen geteld. Nadat 91 procent van de stemmen was geteld bleek dat Muñoz 39 procent had.



De 38-jarige Alvarado Quesada wordt de jongste president in de moderne geschiedenis van Costa Rica. Alvarado Quesada’s verkiezingswinst is een grote overwinning voor de regeringspartij waar hij van is.



De oud-minister en fictieschrijver speelde in op een progressieve tendens in het land, dat bekend staat voor haar pacifisme en ecologisch bewustzijn. Hij beloofde zich in te zetten voor homorechten en in het algemeen voor kwetsbare groepen in de samenleving.

'Ik zal alle mensen beschermen, van gehandicapten tot mensen met andere seksuele voorkeuren', aldus Quesada. 'Costa Rica is een fantastisch land. We willen niet enkel haar fantastische democratie, de vreedzame natuur, het respect voor het milieu en mensenrechten beschermen en bewaren, we willen ook dat Costa Rica verder ontwikkelt', zei Quesada aan een van de stembureaus.

Muñoz, 43 jaar en een voormalig televisiejournalist en zanger van religieuze liederen, opteerde in zijn campagne voor een herstel van wat hij de 'traditionele waarden van Costa Rica' noemt. Zo wil hij het homohuwelijk tegenhouden en is hij tegen abortus.

De progressieve Alvarado Quesada viel Muñoz daarop aan en zei dat hij er wil zijn voor iedereen.

(Suriname Mirror/Het Laatste Nieuws/La Nacion/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten