zaterdag 6 januari 2018

Galápagos-eilanden voor kust van Ecuador zijn belangrijke hub geworden voor smokkel van cocaïne

Ecuador fungeert als logistiek centrum voor doorvoer cocaïne


De afgelegen Galápagos-eilanden voor de kust van Ecuador zijn een belangrijke hub geworden voor de smokkel van cocaïne naar het vaste land van Ecuador en verder naar Colombia. Tientallen smokkelaars vervoeren de drugs via rivieren over de grens naar Colombia. 

In de afgelopen drie jaar hebben machtige Mexicaanse drugskartels systematisch bevoorrading en operaties naar Ecuador verplaatst. Volgens de in Quito gevestigde krant El Comercio hebben ten minste vier Mexicaanse kartels relatief ongestoord geëxploiteerd in dit Zuid-Amerikaanse land, ingeklemd tussen de Andes en de Stille Oceaan, voor een aantal jaren, en het ontwikkeld tot een regionale logistieke hub.

Een rapport dat in 2017 is uitgegeven door het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, toont een uitgebreid netwerk van financiers, beveiligingsagenten en handelaars in dienst van Mexicaanse kartels om hun zaken in Ecuador te doen. Het Sinaloa-kartel, voorheen geleid door Joaquín "El Chapo" Guzmán, nu gevangengezet, was het eerste kartel dat zijn wortels in het land plantte. Ze werden al snel gevolgd door de Zetas, Familia Michoacana en het Golfkartel, allemaal machtige criminele organisaties in Mexico.
 
Cocaïne, heroïne en methamfetamine zijn de meest verhandelde drugs en veiligheidsagenten hebben een toeleveringsketen ontdekt die verschillende punten door het hele land verbindt. Narcotica worden verplaatst in boten van de Galápagos-eilanden naar havens langs de kustlijn, waaronder Guayaquil, de grootste stad van het land, voordat ze worden verplaatst in binnenschepen op de vele rivieren van Ecuador naar de grens met Colombia.

Eenmaal over de grens vertrouwen Mexicaanse handelaars op hun sterke banden met kartels in Colombia, waar de overslag voortgaat.

In tegenstelling tot zijn buren is Ecuador geen belangrijke producent van cocabladeren, waarvan cocaïne wordt geraffineerd en geproduceerd. Het land fungeert in plaats daarvan als logistiek centrum.

'We zijn geen cocaïne producerend land, we worden gebruikt als een hub voor het organiseren en verplaatsen van drugszendingen', vertelde Ramiro Montilla, hoofd van de nationale politie van Ecuador, aan El Comercio.

De strijdkrachten van Ecuador en de politie hebben de kartels neergehaald, tientallen handelaren gearresteerd en de controle over belangrijke rivieren in twee provincies versterkt. Maar, de autoriteiten zeggen dat de groepen de afgelopen jaren brutaler zijn geworden in hun operaties.

In 2015 werden zeven Mexicanen gearresteerd op een kleine noordelijke landingsbaan terwijl ze probeerden met een klein vliegtuig te vliegen, met een halve ton cocaïne, naar de Verenigde Staten.


(Suriname MirrorWorldcrunch.com/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten