zondag 29 oktober 2017

BuZa-delegatie op reis naar Marokko en Rusland

Suriname zoekt verdieping van de banden met beide landen

'We weten dat het voor Suriname een hele boost zal betekenen'


De regering zoekt naar meerdere samenwerkingsmogelijkheden om de ontwikkeling van Suriname naar grotere hoogten te stuwen. Woorden gisteren, zaterdag 28 oktober 2017, van het Nationaal Informatie Instituut (NII). Tijdens de laatst gehouden jaarlijkse vergadering van de VN heeft Surinamr gesprekken gevoerd met een enkele landen, waaronder Rusland en Marokko. 

Naar aanleiding van het onderhoud met Rusland werd Suriname uitgenodigd om de bilaterale band te verstevigen en duidelijke contouren te geven aan de relatie. Deze band past in het beleid dat Suriname voert met betrekking tot diversificatie van partners. Vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) vertrekt een delegatie naar de Russische federatie (waarover de Suriname Mirror al berichtte op 18 oktober) en naar Marokko om de mogelijkheid tot samenwerking op verschillende vlakken te bekijken.

'Rusland is een van de grote machten binnen de associatie BRICS (BRICS is een acroniem gevormd uit de beginletters van de Engelstalige namen voor de vijf landen Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika - South Africa -), en wij hebben mogelijkheden bij de BRICS bank. Hiertoe is al baanbrekend werk verricht', aldus minister Yldiz Pollack-Beighle.

BuZa is gezamenlijk met Rusland bezig gericht te kijken naar mogelijkheden om de samenwerking te kunnen opvoeren. Er is volgens de bewindsvrouwe al een aantal overeenkomsten ter ondertekening aangeboden aan Rusland. Deze hebben betrekking op Defensie, Onderwijs en Cultuur. Verder zal  ook gekeken worden naar de mogelijkheid tot samenwerking met de Russische diplomaten- academie.

De samenwerking met Marokko zal onder ander gericht zijn op het bankwezen en de havens van beide landen. Verder zijn overeenkomsten aangeboden ten aanzien van visumafschaffing voor paspoorten van diplomatieke origine. De BuZa-minister ziet deze missie als een investering en weet dat het in het voordeel zal zijn van Suriname. 'We weten dat het voor Suriname een hele boost zal betekenen.'

Wanneer de delegatie vertrekt of is vertrokken vermeldt het NII voor het gemak niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten