zaterdag 28 oktober 2017

Frans-Guyana laat zich zien en horen tijdens kort bezoek Franse president Macron

(Bron foto: Twitter/@EU_News1)
Demonstranten gooien brandbommen, politie reageert met traangas en vijf arrestaties


Het bezoek van de Franse president, Emmanuel Macron, aan Frans-Guyana is niet vlekkeloos verlopen. Demonstranten en politie raakten donderdagavond in de Frans-Guyanese hoofdstad Cayenne slaags. Demonstranten gooiden met brandbommen, waarop de politie reageerde met traangas. De betogers zijn de sociale ontberingen zat.


Frrans-Guyane kent een werkloosheid van 23% - meer dan het dubbele dan op het vasteland van Frankrijk. Eerder dit jaar was er al een grote staking en waren er dagenlang straatblokkades.

De politie heeft donderdag vijf betogers gearresteerd tijdens botsingen nadat een verzoek om een onmiddellijke ontmoeting met Macron was afgewezen.


In maart hadden demonstranten het ruimtecentrum in Kourou, dat Frankrijk en het Europees Ruimteagentschap gebruiken voor de lancering van satellieten, geblokkeerd. De ontevreden burgers klaagden dat er geld wordt gestopt in prestigieuze ruimteprojecten, terwijl het welzijn van de gewone bevolking in Frans-Guyana werd verwaarloosd. De protestbeweging heeft de slogan Pou Lagwiyann Dekole, wat staat voor 'Let Guiana take off'.

Macron, vergezeld van de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, heeft Kourou vrijdag bezocht.

Hij heeft gepland om 1.26 miljard Amerikaanse dollar te steken in  noodfinanciering voor Frans-Guyana onder een overeenkomst die de vorige socialistische regering had bereikt.

Er heerst ontevredenheid onder de 254.000 inwoners over de instroom van illegale immigranten en verwaarlozing van de zorg- en schoolsystemen. Macron vertrok vrijdag alweer richting Parijs.



(Suriname Mirror/Starnieuws/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten