woensdag 15 november 2017

Wanbetaler Venezuela een risico voor Curaçao

'Regering moet huidige uiterst precaire financiële toestand Venezuela zorgvuldig bestuderen'


Het is wereldnieuws. Overal melden allerlei nieuwsmedia het sinds gisteren: ‘Venezuela is nu officieel wanbetaler’ en ‘Venezuela nu echt failliet’. Dit kan vergaande gevolgen hebben voor de ABC-eilanden, zo schrijft het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 15 november 2017.

Het internationaal gezaghebbende Standard & Poor’s (S&P) heeft gisteren als eerste kredietbeoordelaar Venezuela de status van wanbetaler (‘selective default’) gegeven. Landen krijgen deze beoordeling als ze selectief in gebreke blijven op bepaalde verplichtingen. Het kan het begin zijn van erger.

Het buurland van de Benedenwindse Eilanden lijkt er niet in te slagen een betalingsachterstand te voorkomen op de staatsschuld van 60 miljard dollar.

De regering in Willemstad moet de huidige uiterst precaire financiële toestand van Venezuela zorgvuldig bestuderen om na te gaan wat de gevolgen kunnen zijn voor de plannen om de Isla-raffinaderij op Curaçao te moderniseren en de rol van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA daarin. Dat zegt minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling in een eerste reactie op het nieuws over ‘buurman’ Venezuela.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten