zondag 12 november 2017

First lady Ingrid Bouterse-Waldring woont MEDays 2017-conferentie in Tangiers, Marokko, bij

Volstrekt onduidelijk waarom first lady aanwezig was bij het curieuze gezelschap in Tangiers

Wat voor baat heeft Suriname daarbij?, Bouterse-Waldring was voor zover bekend enige aanwezige afkomstig uit Zuid-Amerika


'Sterke vrouwen leggen een goede basis voor toekomstige generaties', zei first lady Ingrid Bouterse-Waldring tijdens de MEDays 2017-conferentie van 8 tot en met 11 november in Tangiers, Marokko.  'Alleenstaande moeders die een eigen bedrijf hebben en hun eigen baas zijn hebben meer flexibiliteit wat betreft hun dagindeling. Daardoor kunnen ze meer tijd besteden aan de opvoeding en begeleiding van hun kinderen', zei de presidentsvrouwe als voorzitster van het panel dat het thema 'Bolstering Growth Through Gender Equality' behandelde, aldus de Ware Tijd.




De first lady kreeg bijval van Ethel Delali Cofie, directrice van EDEL Technology Consulting en oprichter van Women in Tech Africa dat inmiddels in meer dan 30 landen in Afrika leden heeft en eind dit jaar de vleugels uitslaat naar Frankrijk. Ze vindt het wel jammer dat de discussie rond vrouwelijke entrepeneurs zich concentreert op kleine bedrijven. 'Vrouwen zouden ook grote bedrijven moeten leiden. We moeten groter denken. We moeten onze vrouwen ondersteunen om meer te doen', zei Cofie.

Verschillende panelleden uitten hun bezorgdheid, dat meisjes worden gedirigeerd om bepaalde beroepen te kiezen of juist niet te kiezen. 'We moeten de rol van gendersocialisatie niet voor lief nemen', zei panellid Motswana Molotlegi, princes van de Royal Bafokeng Nation in Zuid-Afrika.... Amany Asfour, voorzitster van de Egyptian Business Women Association, benadrukte, dat overheden beleidsmaatregelen moeten nemen ter ondersteuning van kleine en middelgrote bedrijven.

Als voorbeeld noemde ze dat de overheid bij openbare aanbestedingen ook kleine bedrijven moet betrekken waardoor de markt niet gedomineerd wordt door grote ondernemingen. Gevestigde maatschappijen zouden ook gestimuleerd moeten worden om zaken te doen met kleine bedrijven. Ze wees er verder op dat de ontwikkelingslanden in 'het zuiden' zich niet alleen moeten verlaten op de export van grondstoffen. Zij dienen over te stappen op het maken van eindproducten. 'Dit heeft te maken met Zuid-Zuid partnerschappen. We moeten onze eigen technologie ontwikkelen', aldus Asfour.

Het MEDays International Forum werd in 2008 opgericht door de niet-gouvernementele organisatie Amadeus Institute in Marokko. De afgelopen jaren is deze conferentie uitgegroeid tot een van de belangrijke internationale geo-strategische evenementen in Afrika en de Arabische wereld.

Op deze conferentie komen politieke leiders en toppers uit het bedrijfsleven en de sociale sector uit Afrika, de Arabische wereld en het Middellandse Zeegebied bijeen om zich te buigen over diverse mondiale ontwikkelingsvraagstukken. Naast de first lady van Suriname behoorden ook de president van Guinee, de premier van Kaap Verdië, de vicepresidenten van Tanzania en Gabon, de ex-president van Mali, de ex-premiers van Haïti, Malta, Roemenië en Libië alsook de ex-secretaris-generaal van de Arabische Liga tot de sprekers.

Overigens is volstrekt onduidelijk waarom de first lady aanwezig was bij het curieuze gezelschap in Tangiers en wat voor baat Suriname daarbij heeft. Voor zover bekend was zij de enige aanwezige afkomstig uit Zuid-Amerika.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten