zaterdag 30 mei 2020

OKB grijpt in bij trage gang van zaken controle en verwerking stembusresultaten door hoofdstembureau Paramaribo

(Bron foto: Twitter/@pmathura)
'Werkwijze van voorzitter Mike Nerkust werkte zeer vertragend'

'Transparantie mag niet leiden tot een overdreven voorzichtigheid die nergens op slaat'


De Ware Tijd bericht vandaag, zaterdag 30 mei 2020, dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) gisteravond heeft ingegrepen bij de trage gang van zaken bij de controle en verwerking van de stembusresultaten door hoofdstembureau Paramaribo. De werkwijze van voorzitter Mike Nerkust, die het publiek over zijn schouders liet meekijken en elke handeling liet uitleggen, werkte zeer vertragend, vond OKB-voorzitdter Jennifer van Dijk-Silos. 

Kort vóór acht uur 's avonds hield zij het publiek in de Anthony Nesty Sporthal voor, dat vanaf dat moment conform de wettelijke regels met uitsluitend de betrokkenheid van de bij wet genoemde organen en instanties zou worden gewerkt. Het publiek heeft daarin geen enkele rol en mag slechts vanaf een afstand volgen wat gedaan werd.


Van Dijk-Silos zei, dat voor het eerst een hoofdstembureau met zo veel transparantie en omzichtigheid werkt tijdens de onderzoekszitting. Dit werkt vertragend, wat leidt tot ongeduld bij het publiek, terwijl het zelf debet is aan het oponthoud.

'Ik denk dat de heel voorzichtige manier het werk stagneert, omdat hij met te veel dingen rekening houdt.'


Onder meer betrok hij lokale waarnemers bij de controle, terwijl zij niet geaccrediteerd zijn door het OKB. 'Ze mogen waarnemen, maar ze hoeven niet zo dichtbij te komen. Politieke waarnemers idem dito.'

Haar optreden ontlokte gejuich van het publiek in de sectie waar NDP'ers zaten. Wie niet in de zaal thuishoorde werd gevraagd zich terug te trekken op de tribunes. Hoewel Van Dijk-Silos de transparantie van het hoofdstembureau toejuichte, stelde ze dat die 'transparantie niet mag leiden tot een overdreven voorzichtigheid die nergens op slaat'. Ze voegde eraan toe dat de voorlopige uitslag al bekend is. Nadat het werk is afgerond kan geprotesteerd worden tegen eventuele fraude.

'Geen enkel verkiezingsinstituut mag bang zijn als het transparant is', hield Van Dijk-Silos voorzitter Nerkust tenslotte voor. Hij putte kracht uit haar woorden en riep met verheven stem het publiek op zich vanaf dat moment koest te houden en het personeel in alle rust de werkzaamheden te laten afronden. 'Wij gaan nu werken, u kijkt toe en houdt uw mond', riep Nerkust.

Van Dijk-Silos riep de politie daarna op aanwezigen die protesteerden uit de hal te zetten indien zij zich niet rustig kunnen houden. Hoewel flink werd doorgewerkt kregen de medewerkers het werk niet af. De werkzaamheden worden vandaag voortgezet en mogelijk afgerond.

Rond kwart voor negen vrijdagavond deelde hoofdstembureaulid Faried Ilahibaks het publiek mee, dat gestopt zou worden naar het zoeken van ontbrekende of incomplete processen-verbaal. De voorzitters van de desbetreffende stembureaus zullen worden opgeroepen zich vandaag bij het hoofdstembureau aan te melden om de controle en verwerking te kunnen afmaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten